Pretraga

Bivši dekan Geodetskog fakulteta ‘oprao’ više od milijun eura europskog novca

A- A+

Lažiranju putnih naloga došao je kraj. Bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo i profesor Boško Pribičević sumnjiče se da su manipulirali u čak 28 postupaka nabave i tako ostvarivali profit. Sumnja se da su u čak 317 navrata za sebe i članove istraživačkog tima lažirali putne naloge za putovanja kojih nije bilo. Uz njih je uhićeno još 27 osoba. Procijenjena šteta iznosi preko 2 milijuna eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura.

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo

Bivši dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo | Foto: Danas.hr screenshot

Prema nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policija je uhitila 29 hrvatskih državljana među kojima su i bivši dekan Geodetskog fakulteta u Zagrebu Almin Đapo i profesor tog fakulteta Boško Pribičević. Istraga je pokrenuta i protiv jednog trgovačkog društva zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Do uhićenja je došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koje su uključivale pretrage na Sveučilištu u Zagrebu dana 29. lipnja 2023. godine, piše u priopćenju EPPO-a.

Uhićeni bivši dekan i profesor sumnjiče se za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca. U priopćenju se dalje navodi da su uhićeni u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023. godine, organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Izdvojeni članak

Istraživanje Geodetskog fakulteta, potres na Baniji uzrokovao velike pomake Zemljine kore

– Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Dekan i profesor su postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist, navodi se u priopćenju EPPO-a.

Ured europskog javnog tužitelja u svojem priopćenju navodi da bi ‘nakon dodjele ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava dio tako isplaćenog novca vraćale osobno dekanu i profesoru, a također su vršili plaćanja nevjerodostojnih računa za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.’

Geodetski fakultet u Zagrebu

Geodetski fakultet u Zagrebu | Foto: Faculty of Geodesy/Geodetski fakultet screenshot

‘U nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene, a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi. Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, s ciljem da se odaberu ponude društava kojima se pogodovalo,’ nastavlja se u priopćenju EPPO-a.

Postoji i osnovana sumnja da su ‘dekan i profesor proveli postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a koja vozila nisu korištene za potrebe projekta, već ih je profesor (drugoosumnjičenik) koristio za svoje privatne potrebe te za privatne potrebe jednog drugog zaposlenika Geodetskog fakulteta. Isto tako postoji osnovana sumnja da su EU sredstvima financirali i kupnju motorne brodice, koja nije korištena za svrhe projekta, nego je iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma.’

Pogledajte ovdje što zapravo rade geodeti i čemu služi njihov ‘tronožac’.

Copy link
Powered by Social Snap