Pretraga

Južnokorejska industrija svjetski je prvak u automatizaciji, ali Europa ne zaostaje za azijskim divovima

A- A+

Južna Koreja je desetu godinu zaredom zasjela na tron svjetskog prvaka u primjeni robotičke tehnologije. Prošle godine je imala 932 robota na 10 tisuća zaposlenih u industriji, pokazalo je istraživanje Međunarodne federacije za robotiku. S druge strane, prvo mjesto u Europi zauzela je Njemačka koja je ujedno četvrta u svijetu s 371 robotom na 10 tisuća zaposlenih, najviše otkada su uvedeni u upotrebu.

Robotička tehnologija | Foto: Unsplash

Na drugom je mjestu Singapur sa 605 robotičkih instalacija na 10 tisuća radnika, a na trećem Japan s 390, pokazalo je IFR-ovo izvješće. Na drugom mjestu u Europi je Švedska s 289 robota, što joj je donijelo i peto mjesto u svijetu.

Automatizirana industrija, podaci | Foto: Screenshot, ifr.org

Europa u prvih pet

Valja naglasiti kako ni druge europske zemlje ne zaostaju, dapače, vodeće su u primijeni robotičke tehnologije. Danska je na 10. mjestu, a slijede je redom Italija, Belgija i Luksemburg, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Francuska, Slovenija i Švicarska.

Trećina robota u europskoj industriji bila je u 2020. instalirana u pogonima u Njemačkoj, prema izvješću IFR-a. Udio Italije iznosio je 13 posto, a Francuske osam posto. Na globalnoj razini, prosječan broj robota na 10 tisuća radnika gotovo je udvostručen u posljednjih pet godina, sa 66 u 2015. godini na 126 u 2020.

Kina je najviše napredovala u razdoblju od 2015. do 2020.  S 49 podigla se na 246 robota, što joj je osiguralo deveto mjesto u svijetu, nakon Tajvana s 248 robota i SAD-a s njih 255 na 10 tisuća radnika.

 

Copy link
Powered by Social Snap