Pretraga

Kako upravljati solarnom elektranom u vlastitom domu? Proces ne zahtjeva veliko predznanje

A- A+

Sve više ljudi želi imati solarnu elektranu na vlastitom krovu. No, većina ih se nije ranije susrela s konceptom alternativne proizvodnje energije i radom solarnih panela. Pitanje je koliko jedan budući korisnik takve elektrane mora imati predznanja za kvalitetno i samostalno upravljanje njome. Elektrana prije svega mora biti postavljena na siguran i djelotvoran način. Mnogi bi htjeli isprobati život s panelima, ali ne znaju hoće li se snaći. O tome su u petoj epizodi podcasta Bauštela razgovarali stručnjak za solarne panele i elektrane Marko Ratković i Ardijan Karlo Gashi.

Solarni paneli

Solarni paneli | Foto: Pexels.com

Po mišljenju stručnjaka za projektiranje i montiranje solarnih elektrana Marka Ratkovića, osoba koja sama želi postaviti solarnu elektranu u vlastitom domu, u principu ne mora imati veliko predzanje o panelima i iskoristivosti sunčeve energije. No, bolje razumijevanje u tu problematiku, definitivno će olakšati proces ugradnje.

Ratković je za podcast Bauštela izjavio da manjak znanja o alternativnoj i održivoj energiji ne predstavlja sigurnosni problem za osobu koja se sama odluči postaviti solarnu elektranu na svoju kuću. Paneli sami po sebi imaju jako puno zaštita koje prorade u slučaju da nešto krene po zlu. Od samog krovnog dijela do elektroinstalacije unutra.

– Svaka solarna elektrana je spojena preko kućnog WiFi – ja u centralnu bazu podataka kojoj mi kao instalateri imamo pristup. Možemo otkriti grešku, otkloniti kvar i izaći na teren. Najbitnija stvar u svemu tome je izaći na teren, rekao je Ratković.

Izdvojeni članak

Marko Ratković: Fotonaponske panele na krovovima žele svi, a nema ih na policama trgovina

Objasnio je što znači održavanje solarnih elektrana po principu ‘ključ u ruke.’ Danas postoji jako puno tvrtki koje nude elektrane po ovom principu. Postavljanje elektrane iziskuje stalnu komunikaciju između instalatera i korisnika, za vrijeme cijelog njezinog vijeka trajanja. ‘Ključ u ruke’ temelji se na takvoj interakciji, a ne da se posao obavi i instalater više nikada ne javi.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer elektrotehnike Marko Ratković pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap