Pretraga

Kako vi zovete ovaj višenamjenski prepoznatljivi alat? Vrlo vjerojatno ste ga koristili

A- A+

Nemoguće je zamisliti život bez ovog građevinskog alata. Čak i oni koji ne rade na gradilištima, moraju ponekad nešto izrezbariti ili odrezati. Ima ga raznih dužina, širina i oštrina. Služi za rezanje svakakvih materijala, od željeza do drva, a ako smo neoprezni mogao bi nas i ozlijediti. Pila je multifunkcionalni alati koje je uspio prepoznati svaki Zagrepčan.

Koji je ovo alat? #8

‘Koji je ovo alat? #8’ | Foto: Inga Đuđik

Znatiželjni saznati koji građevinski alat može prepoznati što više ljudi, red je došao da krenemo u potragu i ponovno prošetamo ulicama Zagreba. Danas nam je plan bio vidjeti kakvu je reputaciju među građanima stvorio alat kojeg katkad baš svi trebamo. Radi se o svima dobro poznatoj pili za rezanje.

Slučajno smo naletjeli na čovjeka koji je, ni manje ni više, završio srednju školu za alatničara. Ispričao nam je sve što nas je zanimalo o ovom alatu kojeg je za posao koristio godinama. Specificirajući da se zapravo radi o pili za rezanje željeza, njegova supruga je dobacila da takva pila može dobro rezati i drvo.

Još je dodao da već četvrt stoljeća živi u Njemačkoj, ali da je sve o pilama naučio i školovao se u Hrvatskoj. Iako se više ne bavi alatničarstvom, kao svaki pravi majstor, još je uvijek čuva u podrumu, ako zatreba za neki posao u kući. Naučio nas je i da se pila na njemačkom kaže ‘Eisensäge‘.

Činjenicu da se zaista radi o često korištenom alatu, potvrdili su nam neki prolaznici kojima su upitnici letjeli iznad glava jer nisu vjerovali da ih pitamo nešto tako očito. Jedan mlađi muškarac je na pitanje što radi s ovim alatom, želeći se našaliti, odgovorio da pilom ‘pila’. Tko bi rekao da pila tome služi.

Izdvojeni članak

Video: Mnogi nisu prepoznali ovaj alat, ali mu većina zna svrhu

Svi su ‘ko iz topa’, neki čak jedva pogledajući fotografiju, odmah znali da se radi o pili. I oni mlađi, isto kao i oni malo stariji. Jedna je žena primijetila da njezin muž povremeno koristi takvu pilu za raznorazne sitnice, a druga se sjetila da se njome mogu piliti voćke.

Igrom slučaja, još je jedan građevinski alat prepoznatljiv kao i pila, a ovdje saznajte o kojem se alatu radi.

Copy link
Powered by Social Snap