Pretraga

Ključan dogovor Aladrovića i sindikata: Tvrtke će za cijepljene radnike dobivati novčane potpore

A- A+

Postignut je dogovor između sindikata i ministra rada, mirovinskog sustava i socijalne skrbi Josipa Aladrovića o pitanju dodjeljivanja novčanih potpora za tvrtke čiji radnici imaju važeće covid potvrde. Najveći iznos ići će onima gdje je 70 ili više posto radnika cijepljeno.

cijepljenje radnika

Cijepljenje radnika; u krugu ministar rada Josip Aladrović | foto: Unsplash, Vlada RH

Tvrtke u kojima je postotak cijepljenih manji od 70 također će dobiti novčane potpore, ali u manjem iznosu i ovisno o postotku preboljelih i testiranih.

Jučerašnji sastanak ministra Josipa Aladrovića s predstavnicima sindikata urodi je plodom. Dvije strane uspjele su donijeti odluke oko mjera koje će se ubuduće odnositi na cijepljenje radnika.

One tvrtke u kojima je 70 ili više posto radnika cijepljeno, odnosno s važećom covid potvrdom, moći će dobiti potpore za očuvanje radnih mjesta do 4.000 kuna za sve radnike.

Obavezno cijepljenje

Dogovor sindikata i ministra ilustrativno se može prikazati na primjeru tvrtke sa sto zaposlenika. U slučaju da 70 posto zaposlenika te tvrtke posjeduje važeću covid potvrdu, tvrtka će mjesečno moći dobiti 400.000 kuna potpora za očuvanje radnih mjesta.

No, u slučaju da je samo jedan radnik, odnosno jedan posto radnika manje cijepljen, što bi činilo ukupno 69 posto radnika s covid potvrdom, tvrtka će dobiti za više od 100.000 kuna manji iznos, odnosno 276.000 kuna. Prema navedenoj računici novac koje će tvrtke osiguravati doslovno će ovisiti o svakom cijepljenom radniku.

– I privatni i javni sektor će morati zauzeti svoju ulogu u ovome. I za javni sektor ćemo donijeti mjere komplementarne privatnom sektoru, navodi Aladrović, prenosi Jutarnji list.

Izdvojeni članak

HGK traži da građevinski radnici budu na listi za prioritetno cijepljenje

Ipak, sindikati i dalje tvrde da nova ministrova mjera neće biti uspješna jer, kako navode, odnosit će se na tek oko 50.000 radnika. A da se obavezno cijepljenje neće moći izbjeći smatra sindikalist Vilim Ribić.

– Moramo cijepiti još dva milijuna ljudi. Nužno je obuhvatiti cijelu populaciju. Otvoreno se razgovaralo i o obaveznom cijepljenju, i to postoji u Ustavu. Svi sudionici smo zagovornici nekakvih obaveznih mjera, navodi Ribić, prenosi Jutarnji list.

Ključan dogovor Aladrovića i sindikata: Tvrtke će za cijepljene radnike dobivati novčane potpore
Share via
Copy link
Powered by Social Snap