Pretraga

Studenti arhitekture i dizajna odlučili tužiti školu: Razlog je loše izvedena online nastava

A- A+

Grupa studenata arhitekture i dizajna planira tužiti The Glasgow School of Art zbog loše provedene nastave u pandemijskim uvjetima, kao i otkazivanja promocija. Riječ je o 30-ak studenata s raznih smjerova, a kao grupa imaju i ime – Art School Racket.

foto: Pexels; Vlada Karpovich

Nakon šest mjeseci pohađanja nastave je došlo do prvog lockdowna u Engleskoj, a ova škola je tada odlučila u potpunosti prekinuti s nastavom, samo dva dana nakon što je kampus zatvoren, piše Dezeen. Također je bila otkazan promocija, na kojoj su studenti inače mogli upoznati kuratore i kolekcionare, što je jedna od posebnosti ove škole.

– Nismo imali nikakav kontakt s našim profesorima 10 tjedana, dok su ostali fakulteti, kao što je Sveučilište u Glasgowu, organiziralo online nastavu u nekoliko tjedana. GSA (The Glasgow School of Art) je izdao naputak profesorima da ne komuniciraju s nama u to vrijeme. Još uvijek nismo imali obećanu promociju. Razgovaralo se o tome, dana su neka obećanja i provedena istraživanja o tome što bismo htjeli, no zasad ništa konkretno, rekla je glasnogovornica grupe Penny Anderson.

Škola je na kraju ponudila mogućnost održavanja nastave na daljinu ili odustajanja, ali bez sigurnosti ponovnog upisa. Zoom predavanja su uvedena jako kasno, nakon što je lockdown već i bio ukinut krajem srpnja prošle godine, otprilike mjesec dana prije završnih ispita. Ali, nastava na daljinu nije bila opcija za svih.

– Nema šanse da bi MLitt (Masters of Letters) kipari, koji su u značajnom broju odlučili sudjelovati u tužbi, mogli variti u zajedničkim prostorijama, ili da bi grafičari mogli raditi bez potrebnih alata, rekla je Anderson.

Izdvojeni članak

Je li studij arhitekture dovoljno dobro izveden? Studenti kažu da je pandemija malo poljuljala sve

Dio problema je i to što su problemi uzrokovani pandemijom došli nakon ionako turbulentne godine – loše upravljanje pristupa studijima i radionicama, štrajk sindikata Sveučilišta i ukidanje studentskog zbora. Rekli su da su se obratili prvo samoj školi, tražeći da se zamrzne godina dok se ne poboljšaju uvjeti i da se dio školarina vrati, s obzirom na razliku u kvaliteti nastave. Naravno, škola je odbila pristati na to.

Studenti su pokrenuli crowdfunding kampanju kako bi skupili sredstva za legalnu borbu koja ih čeka, a osim toga pripremaju i aukciju studentskih radova, među kojima će se naći i dva rada arhitekta Alana Dunlopa, nekadašnjeg profesora u školi.

Studenti arhitekture i dizajna odlučili tužiti školu: Razlog je loše izvedena online nastava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap