Pretraga

Koje građevinske alate Zagrepčani mogu prepoznati? Ovi se nisu previše proslavili

A- A+

Pokušavaju pronaći najprepoznatljiviji građevinski alat među stanovnicima Zagreba, ponovno smo se uputili na ulice glavnog grada. Ovoga su puta na testu bila dva alata. Prolaznicima smo pokazali fotografiju posebnih vijaka i ključa kojim se ti vijci zavijaju i odvijaju. Otprilike polovica slučajnih ispitanika uspjela je otkriti da su u pitanju – gedore. Za razliku od njih, nitko se nije sjetio da se ključ za okretanje gedora zapravo zove nasadni ključ ili račna.

alat

Alat na hrpi | foto: Unsplash

Građani Zagreba imali su priliku još jednom pokazati svoje majstorsko umijeće u prepoznavanju građevinskih alata. Premda su točan odgovor ponudili i mlađi i stariji prolaznici, tek je otprilike polovica ispitanika na fotografiji prepoznala gedore. Kasnije smo ih upitali mogu li se sjetiti kako se zove ključ za okretanje gedora. Nitko nije znao da taj alat nosi ime nasadni ključ ili račna.

Kao i uvijek, odgovora je bilo svakakvih. Od ljudi koji na fotografiji nisu razaznali gedore, čuli su se komentari poput ‘ne znam’, ‘ne vidim’, ‘nemam pojma’, ‘nešto za imbus’ i ‘nekakvi šerafi’.

Prolaznike koji su uspjeli prepoznati da se radi o gedorama, upitali smo gdje su se s njima susretali. Jedan se mladić prisjetio da su mu gedore zatrebale dok je popravljao motor. Drugi je komentirao da je ‘radio taj posao i da gedora osim zatezanja šerafa ‘kojekakve funkcije ima’. Nasmijao nas je prolaznik koji je s pravom primijetio da je gedore, logično, koristio za ‘gedoranje’.

Izdvojeni članak

Nikad teža potraga za odgovorom na pitanje: ‘Znate li koji je ovo alat?’

Za one jako željne testiranja znanja, spremili smo i dodatno pitanje. Upitali smo ih kako se zove nastavak, odnosno ključ uz pomoć kojeg se okreću gedore. Neki su dobro pretpostavili da to služi za nešto ‘zavit’ il’ odvit’, ali se i dalje nisu uspjeli sjetiti imena samog alata. Službeno ime mu je nasadni ključ, a neki majstori ga zovu račna. Jedan je prolaznik ponudio zanimljiv naziv ‘ručka za gedoru’.

Pogledajte ovdje koji su građevinski alat Zagrepčani dosad najviše puta uspjeli prepoznati.

Copy link
Powered by Social Snap