Pretraga

Komad pročelja s palače Rossini pao na turista, sanacija građevine iz 13. stoljeća čeka financiranje

A- A+

Pukom sreće izbjegnuta je velika tragedija u središtu Šibenika gdje se dio pročelja s palače Rossini srušio na kalelargu kod crkve sv. Barbare u blizini katedrale Sv. Jakova. Ovo nije prvi ovakav incident u šibenskoj povijesnoj jezgri koja već godinama vapi za obnovom. No, obnova ove građevine iz 13. stoljeća nije niti lak, niti jeftin zadatak zbog čega nikako da dođe na red. Šibenčani poručuju – novca se mora naći prije nego li netko strada.

stari grad Šibenik

stari grad Šibenik | foto: TZ Šibenik

Skupinu turista i Šibenčana nespremne je uhvatio odron djela pročelja s palače Rossini. Jedna je osoba zadobila porezotinu na ruci, ali srećom, nitko nije ozbiljnije stradao. No, sudeći prema ostatcima kamena iz 13. stoljeća koji su zatečeni podno građevine, ishod ovog incidenta mogao je biti koban za više osoba.

Iz Grada Šibenika izvještavaju kako su odmah nakon prijave slučaja na teren izašli stručnjaci iz Komunalnog odjela Grada Šibenika i Muzeja grada Šibenika. Zaključili su kako plača Rossi svakako treba obnovu, no i da se, dok se za tako velik i važan projekt ne osigura financiranje, mora osigurati zaštita građevine.

– Moramo prvo sad utvrditi činjenično stanje. Znači vidjeti je li je još koji dio fasade, nazovimo to, ili prednjeg zida, oštećen. To ćemo sanirati pa ćemo donijeti konačno rješenje. Jer stara gradska jezgra je – stara. Koliko se s tim ponosimo, toliko imamo i problema. Pogotovo s ovakvim starim zgradama. Nastojimo to pratiti. Primamo i dojave naših sugrađana, da nam pomognu jer tih zgrada ima jako puno, rekao je nakon incidenta za HRT pročelnik Komunalnog odjela Grada Šibenika, Joško Jurić.

Izdvojeni članak

Velika restauracija na Lopudu: obnavlja se perivoj Đorđić-Mayneri, idejno rješenje radi Studio Landa

Iz Muzeja Grada Šibenika poručuju pak kako postoji projekt obnove plače Rossini. No i da se trenutačni problemi moraju se sanirati odmah.

– Mi održavamo zgradu i Muzej, znači Kneževu palaču i zgradu palače Rossini. Tako da godišnje vodimo računa i o kupama, i o kamenu, i o zidu, istaknuo je ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Željko Krčević.

Palača Rossini je stambena trokatnica koja se nalazi u centru Šibenika, u blizini crkve Sv. Barbare. Najstarija je sačuvana palača u gradu i nosi naziv prema posljednjem vlasniku, imućnoj obitelji iz 19. stoljeća. Na osnovi romaničkih stilskih karakteristika prizemlja, povjesničari početke palače datiraju u 13. stoljeće, a danas je prepoznatljiva po gotičkom portalu.

Početkom godine započela je obnova Dioklecijanove plače u Splitu, doznajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap