Pretraga

Velika restauracija na Lopudu: obnavlja se perivoj Đorđić-Mayneri, idejno rješenje radi Studio Landa

A- A+

Grad Dubrovnik ugovorio je izradu projektne dokumentacije za obnove i revitalizacije Perivoja Đorđić-Mayneri na otoku Lopudu. Idejno rješenje za prostor od 13.000 kvadrata bit će zadatak tvrtke Studio Landa.

perivoja Đorđić-Mayneri, Lopud

perivoja Đorđić-Mayneri, Lopud | foto: Grad Dubrovnik

Perivoj Đorđić-Mayneri 80-tih godina 19. stoljeća utemeljio je Venecijanac, barun Augusto Mayneri. Sastoji od prednjeg i stražnjeg dijela između kojih je suhozid. Ukupne je površine približno 13.000 kvadrata. Na njegovom prednjem djelu s obje strane uređeni su vidikovci, a iz prednjeg u stražnji dio posjeda dolazi se preko stepenica kroz luk betonskog okvira. Ovaj prostor od kulturnog i povijesnog značaja vapi za obnovom.

Sukladno smjernicama nadležnog konzervatorskog odjela, Studio Landa ima zadatak analizirati izvorni koncept perivoja, te postojeće vegetacijsko stanje odnosno sastav biljnog fonda i prirodnih uvjeta. Sve kako bi se definirale daljnje podloge, postupanja i metodologija obnove parka Đorđić-Mayneri.

Izdvojeni članak

Zaštita povijesnih pročelja u Dubrovniku – zabrana zvučnika i uređaja s pojačalima

Projektantske usluge obuhvatit će izradu konzervatorske vrtno-povijesne studije s jasnim smjernicama zaštite i obnove, u čijem će fokusu biti cjelovito vrednovanje prostora, te postavljanje kriterija za zaštitu perivoja na temelju poštivanja kulturnih, povijesnih, simboličkih i tradicijskih vrijednosti. Iz Grada Dubrovnika ističu kako je važno da se pri izradi idejnog rješenja posebna pozornost posveti proučavanju arhivske građe, s naglaskom na razvoj perivoja kroz različite društvene i gospodarske prilike.

Projektna dokumentacija obnove Perivoja bit će koncipirati po fazama. Kreirat će se cjeline koje se mogu izdvajati i samostalno obnavljati tako da ne remete njegovu cjelovitost. Tako će idejni i glavni projekt, između ostalog, predvidjeti točne grafičke prikaze s podacima za utvrđivanje posebnih uvjeta, krajobrazne elaborate, projekt opreme perivoja, elektroinstalacija i rasvjete, odvodnje i navodnjavanja te u konačnici projekt vizualnog identiteta i signalizacije perivoja na Lopudu.

Pogledjate ovdje kako će biskupski dvor u Dubrovniku bit će transformiran u 2 milijuna eura vrijedan dječji vrtić.

Copy link
Powered by Social Snap