Pretraga

Zaštita povijesnih pročelja u Dubrovniku – zabrana zvučnika i uređaja s pojačalima

A- A+

Grad Dubrovnik po žurnom postupku dopunjuje Odluku o komunalnom redu kojom će zabraniti postavljanje zvučnika na pročelja od kulturno-povijesnog značaja. Oni koji su ih već postavili morat će ih ukloniti.

Dubrovnik

Dubrovnik | foto: Freepik, wirestock

Na zahtjev građana povijesne jezgre, Grad Dubrovnik pokrenuo je žurnu izmjenu aktualne Odluke o komunalnom redu, kao i Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području Grada Dubrovnika. Sve kako bi se zaštitila povijesna gradska jezgra unutar koje se zgrade od kultno-povijesnog značaja sustavno uništavaju na račun podilaženja interesima turista.

Iz Grada objašnjavaju kako će se novim odredbama Odluke o komunalnom redu zabraniti postavljanje zvučnika na pročelja. Također, biti će naloženo uklanjanje onih koji su već postavljeni.

– Zvučnici na fasadama brišu se iz urbane opreme te se isti više neće moći postavljati dok će se postojeći ukloniti, poručuju iz Grada Dubrovnika.

Izdvojeni članak

Kreće se u izmjenu GUP-a i PPU-a u Dubrovniku: Cilj je zaštiti baštinu i omogućiti razvoj grada

Također, ističu iz Grada, nove odredbe Odluke o komunalnom redu regulirati će izvođenje glazbe na javnim površinama unutar povijesne jezgre. Nakon što dopune Odluke stupe na snagu, prilikom izdavanja odobrenja za emitiranje glazbe na javnim površinama bit će zabranjeno izvođenje glazbe na uređajima s pojačalima te će se glazba moći reproducirati isključivo ‘unplugged’ glazbalima, čime će povijesna jezgra postati prva ‘unplugged’ zona.

Grad Dubrovnik je također najavio i borbu protiv intenziteta razine buke na koji se Dubrovčani žale dugi niz godina. Tako će, po pitanju kršenja razine buke u povijesnoj jezgri uskoro biti instalirani mjerači buke, a onima koji  budu kršili ove odredbe, odnosno emitirali buku iznad dopuštene razine, odmah će se otkazati zakup javne površine, ističu iz Grada.

Iako je u fokusu usvajanja novih odredaba Odluke o komunalnom redu, očito, smanjenje utjecaja zabavnih sadržaja na kvalitetu života Dubrovčana i očuvanje zgrada koje su dio  kulturno-povijesne baštine, ne treba izostaviti kako će se Odlukom zabraniti i korištenje ‘paletara’, odnosno viličara koji nemaju pneumatske gume za obavljanje prijevoza robe unutar povijesne jezgre.

Grad Dubrovnik osim na očuvanju kulture baštine radi i na stvaranju novih sadržaja, kakvih? Pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap