Pretraga

Kraj za kineske tvrtke u Europi: Na pomolu novi zakon koji štiti europske tvrtke od nepoštene konkurencije

A- A+

Europska komisija predstavila je svoj najnoviji zakonodavni projekt. Primarna svrha novog zakona bila bi zaštita europskih tvrtki od nepoštene konkurencije iz trećih zemalja, posebice Kine.

Gradilište Pelješkog mosta | foto: Vlada RH

Donošenje novog zakonodavnog okvira povezuje se i s izgradnjom Pelješkog mosta koju vodi kineska tvrtka  China Road and Bridge Corporation.

Europska komisija započela je proces zaštite europskih tvrtki predstavljanjem novog zakonodavnog okvira čija je primarna svrha mogućnost zabrane državnim subvencioniranim tvrtkama iz trećih zemalja preuzimanja tvrtki iz EU. Isto tako, iz natječaja za javne ugovore bi trebale biti isključene i tvrtke podržane državnim novcem, navodi Süddeutsche Zeitung.

Novi prijedlozi Europske komisije europske tvrtke trebali bi zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine.

Kontroverzna poslovanja

Priča o novom zakonodavnom okviru potaknuta je i idejama koje su krenule iz Njemačke, a koje poslovanja kineskih tvrtki smatraju kontroverznima s obzirom na preuzimanje poslova europskih tvrtki.

Izdvojeni članak

Plenković ponovno posjetio gradilište u Komarni i prvi put prošetao Pelješkim mostom

Novi zakonodavni okvir Europske komisije hrvatska javnost prati s posebnom pozornosti. Posao izgradnje Pelješkog mosta otišao je u ruke kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation, što je potaklo dodatne rasprave Europske komisije, čije članove zabrinjava činjenica da velike europske tvrtke propuštaju natječaj zbog nelojalne konkurencije, navode Vijesti.hr.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Jedinstven prikaz budućeg Pelješkog mosta iz zraka

Kao rješenje problema nelojalne konkurencije Europska komisija iznijela je prijedlog prema kojem strane tvrtke moraju navesti jesu li u godini prije preuzimanja projekta primile državne subvencije veće od 50 milijuna eura. Konačna odluka o novom zakonu, pa tako i idejama Europske komisije, saznat će se tijekom idućih mjeseci u kojima je planirana rasprava, pa tako i potencijalno usvajanje zakona.

Copy link
Powered by Social Snap