Pretraga

Plenković ponovno posjetio gradilište u Komarni i prvi put prošetao Pelješkim mostom

A- A+

Premijer Andrej Plenković tijekom svog posjeta Dubrovačko-neretvanske županije još je jednom obišao gradilište Pelješkog mosta u Komarni. Gradilište na jugu Hrvatske trenutno je jedno od najaktivnijih, a sudeći prema premijerovim riječima radovi na mostu koji će povezati državni teritorij uskoro bi se trebali privesti kraju.

Gradilište Pelješkog mosta | foto: Vlada RH

Plenković je tijekom jučerašnjeg posjeta gradilišta čestitao izvođačima radova – tvrtkama China Road and Bridge Corporation i Hrvatskim cestama te izvođačima koji rade pristupne ceste – Strabagu i Avaxu.

Svoj posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer Andrej Plenković započeo je obilaskom gradilišta Pelješkog mosta. Priča o izgradnji mosta koji povezuje teritorij Hrvatske započela je davno, a njena realizacija kreće 2018. godine kada se potpisuje ugovor o njegovoj izgradnji procijenjene vrijednosti veće od dvije milijarde kuna.

Danas, tri godine kasnije izgradnja mosta bliži se kraju koji se prema trenutnom tijeku radova očekuje u listopadu ove godine.

Ostvarenje konačnog cilja teritorijalnog integriteta

Skori kraj radova na Pelješkom mostu premijer Plenković okarakterizirao je kao konačno ostvarenje ključnog cilja ne samo povezivanja juga Hrvatske s ostalim dijelom Dubrovačko-neretvanske županije, već i ostvarenja teritorijalnog integriteta dodavši kako je dugoročno gledajući to najveće postignuće ovoga projekta vrijednog 526 milijuna eura.

– Danas smo po prvi puta imali prigodu prošetati se Pelješkim mostom, preostaje samo montirati još 24 elementa rasponske konstrukcije, koje trebaju doći iz Kine tijekom svibnja, napomenuo je premijer Plenković uz zahvalu svima koji sudjeluju u “u najvećem građevinskom pothvatu“.

Gradilište Pelješkog mosta | foto: Vlada RH

Pelješki ili Kineski most?

Točno mjesec dana proteklo je od kreiranja ankete u kojoj smo vas pitali kako bi se trebao zvati most koji će spojiti teritorij Republike Hrvatske. Od osam ponuđenih imena najviše vaših glasova dobila je opcija ‘Pelješki most’ koju je odabralo 62,77 posto sudionika ankete. Opcija koja je prema vašem mišljenju druga najbolja je ‘Kineski most’ za koju se odlučilo 14,23 posto sudionika.

Izdvojeni članak

Nakon godina priče teritorij Hrvatske napokon će biti povezan: Odaberite ime mosta koji će to ostvariti

Ostala ponuđena imena nisu pobudila veliki interes. Nešto manje od osam posto sudionika ankete smatra da bi se novi most trebao zvati Most Olivera Dragojevića, dok pet posto sudionika odabire opciju ‘Most jedinstva’.

Preostale opcije Most jedinstva, Most Marina Getaldića, Most Marina Držića i Most Europe dobile su manje od pet posto vaših glasova.

Copy link
Powered by Social Snap