Pretraga

Nakon godina priče teritorij Hrvatske napokon će biti povezan: Odaberite ime mosta koji će to ostvariti

A- A+

Jedno od najaktivnijih gradilišta na području Hrvatske sigurno je ono na samom jugu države. Priča o izgradnji Pelješkog mosta okupirala je pažnju struke i javnosti godinama, a prema najnovijim informacijama uskoro dolazi njen kraj. Kako navode iz tvrtke izvođača radova, teritorij Hrvatske trebao bi biti povezan do početka listopada. Time se ponovno otvara jedno od važnih pitanja – imenovanja mosta koji je povezao teritorij Republike Hrvatske.

Pelješki most | foto: Hrvatske ceste

Prvi stup Pelješkog mosta s kopnom je spojem u veljači, a sada je najavljeno da će završetak ugradnje posljednjeg segmenta biti početkom listopada.

Teritorij Republike Hrvatske uskoro će biti spojen. Najavljuje to informacija Hrvatskih cesta i izvođača radova Pelješkog mosta, China Road and Bridge Corporation, koji su za Večernji list naveli da će posljednji segment mosta biti završen početkom listopada.

Ipak, to ne znači da će u tom trenutku završiti svi radovi na Pelješkom mostu. Izvođači radova, navode iz Večernjeg lista, do sada su obavili 65 posto radova, što znači da je u realizaciju projekta do sada uloženo 1,3 milijarde kuna od predviđenih 2,08 milijardi.

Posljednji segmenti iz Kine bi trebali doći krajem travnja i početkom svibnja.

Plenkovićev ‘most od posebnog značaja’

Priča o izgradnji Pelješkog mosta jedna je od dugotrajnijih. Dvadeset godina, uglavnom oko lokalnih ili parlamentarnih izbora, pričalo se o izgradnji mosta koji će napokon povezati teritorij Republike Hrvatske. Možda je upravo to razlog zbog kojeg je premijer Andrej Plenković ovom projektu pristupio kao ‘mostu od posebnog značaja’.

Krajem travnja 2018. godine potpisuje se ugovor o izgradnji Pelješkog mosta. Tada priča službeno počinje. Ugovor je potpisan u Dubrovniku, a potpisuju ga predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija koji predvodi China Road and Bridge Corporation. Tada je dogovoreno da će most biti dugačak 2,4 kilometra, a njegova vrijednost procijenjena je na 2 milijarde kuna.

– Izgradnjom Pelješkoga mosta rješavamo pitanje povezanosti juga Hrvatske s ostatkom zemlje, dobivamo veliki investicijski projekt, imamo konkretnu vidljivost članstva u Europskoj uniji, a otvaramo i dugoročnu gospodarsku suradnju s Kinom, naglasio je Andrej Plenković nakon potpisivanja ugovora.

U siječnju 2019. godine Plenković posjećuje gradilište budućeg Pelješkog mosta u Komarni. Istaknuo je tom prilikom da gradnja teče bolje od predviđenog.

– Uskoro slijede i druga, treća i četvrta faza ovog projekta, a krajnji rok za dovršetak svih pristupnih cesta Pelješkog mosta i drugog mosta koji se treba izgraditi je 31. siječanj  2022. godine, navodi tada uz napomenu kako će most biti simbol hrvatskog članstva u Europskoj uniji.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Jedinstven prikaz budućeg Pelješkog mosta iz zraka

Do idućeg posjeta nije se dugo čekalo. Plenković na gradilište ponovno dolazi u travnju iste godine. Ovog puta u društvu kineskog premijera Li Keqianga s kojim je simbolički spustio posljednji pilot iz prve faze izgradnje mosta u more.

– Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kada bude završen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo, rekao je tada premijer Keqiang.

U svibnju 2020. godine Plenković obilazi gradilište mosta kako bi provjerio kojim tempom napreduju radovi. U ovom trenutku pandemija koronavirusa utječe na proces izgradnje.

– Rok je bio 31. srpnja 2021., no zbog koronavirusa i nemogućnosti naših stručnjaka da odu u Kinu i vide kako se proizvode pojedini segmenti i elementi mosta, moglo bi doći za oko dva do tri mjeseca produljenja toga roka, navodi tada Plenković.

Ipak, 15. veljače 2021. godine, još uvijek u pandemiji koronavirusa, dolazi do spajanja kopna s mostom. No, spajanje kopna s mostom ponovno je otvorilo pitanje tijeka izgradnje pristupnih cesta.

– Da bi sve funkcioniralo dovršetak svih pristupnih cesta trebao bi biti gotov do lipnja 2022. godine, navodi u veljači premijer Plenković.

Nešto više od mjesec dana kasnije objavljen je podatak o konačnom spajanju teritorija Hrvatske u listopadu ove godine, ali i o probijanju tunela Debeli brijeg na kojem radi tvrtka Strabag.

Izdvojeni članak

Prvi stup na Pelješkom mostu danas se spaja s kopnom, zna se i kada će biti gotovi radovi

Pitanje imena budućeg mosta

S obzirom na to da se izgradnja mosta bliži kraju ponovno su krenule rasprave o njegovom imenu. Prema dosadašnjim reakcijama javnosti većina smatra da bi se most trebao zvati, jednostavno i jasno, Pelješki most. No, ne slažu se svi s tom inicijativom. Zato vas pitamo koje od najčešće navedenih imena budućeg mosta smatrate najboljim izborom.

Kako bi se trebao zvati most koji će spojiti teritorij Republike Hrvatske?

Copy link
Powered by Social Snap