Pretraga

Kreće milijunski projekt kojim će austro-ugarska bolnica postati pokretač razvoja sveučilišnog grada

A- A+

Do prosinca 2022. godine nedavno iseljena zgrada Mornaričke bolnice u Puli trebala bi se prenamijeniti u svrhe Sveučilišta Jurja Dobrile kojem je službeno dodijeljena. Studenti pulskog sveučilišta tako će dobiti nove prostorije za svoje sastavnice, od tehničkih i prirodoslovnih do društvenih.

mornarička bolnica

Mornarička bolnica u Puli | foto: Google Maps

Projekt prenamjene Mornaričke bolnice u Puli najavila je Sanja Radulović, koordinatorica projekta i voditeljica sveučilišnog Ureda za znanost i projekte.

Iseljena zgrada Mornaričke bolnice u Puli do kraja iduće godine postat će prostor namijenjen studentima Sveučilišta Jurja Dobrile. Najavljeno je to na konferenciji za medije održanoj na Fakultetu ekonomije i turizma.

Riječ je o projektu “ITU – Obnova brownfield područja u urbanom području Pula” vrijednom preko 20 milijuna kuna kojeg financiraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Europska unija, a kojim će studenti pulskog sveučilišta dobiti nove prostorije za svoje sastavnice.

Gradnja sveučilišnog grada

Prema planu projekta u prenamijenjenoj Mornaričkoj bolnici nalazit će se veliki broj sastavnica Sveučilišta u Puli, od tehničkih i prirodoslovnih do društvenih. No, projekt se još razvija pa je u planu i njegovo širenje na kako bi se osim prizemlja i prvog kata uredile i ostale prostorije.

– Nadamo se da će nam Grad izaći ususret i da ćemo dobiti sredstva kroz sljedeću financijsku perspektivu za uređenje drugog kata i izgradnju još jednog studentskog doma s menzom na parkiralištu iza Mornaričke bolnice, koje je još uvijek u vlasništvu Istarske županije, navodi voditeljica projekta Sanja Radulović za Glas Istre.

Sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Europske unije predviđeno je financiranje izvedbenog projekta cijele zgrade, njena prizemlja i prvog kata. Neki od radova već su počeli pa su tako do sada izrađeni geodetski nacrt stvarnog stanja, konzervatorska podloga, projekt rušenja pregradnih zidova te studija izvodljivosti. Sveučilištu su, smatra Radulović, potrebne dvije velike predavaonice zbog čega se planira rušenje niza pregradnih zidova objekta.

– Očekujemo glavni izvedbeni projekt do prosinca, a u planu je obnova 4.260 četvornih metara korisne površine zgrade. Slijedi natječaj za izvođača radova u trajanju od 12 mjeseci, objašnjava za Glas Istre te dodaje će projektom biti osiguran prostor za četiri sastavnice Sveučilišta.

Izdvojeni članak

Kreće zabrana prometa u centru našeg velikog grada: Pretvara se u pješačku zonu

U Puli se trenutno privodi kraju i izgradnja novih paviljona studentskog doma smještenog u samom centru grada. Njihov tehnički pregled, dodaje Radulović, zakazan je za kraj ovog mjeseca. Projekt podržava i novoizabrani pulski gradonačelnik Filip Zoričić opisujući ga kao veličanstvenim i ogromnim.

– Pridonijet će tome da Pula zaista bude sveučilišni grad, posebno kad znamo da gotovo 50 posto studenata dolazi izvan Pule i Istre. To je i gravitacijski potencijal našeg poluotoka, da ovdje budu studenti koje će privući novi programi. Mnogi od njih će sigurno ostati živjeti u našem gradu, a to je ono što kao gradska uprava želimo: da Pula ima veći broj stanovnika, da ljudi ovdje ostanu, da se bave znanošću, sa svim potencijalima koje kao društvo ovdje imamo, kroz tu otvorenost i sve ostalo čime se dičimo, zaključuje Zoričić.

Kreće milijunski projekt kojim će austro-ugarska bolnica postati pokretač razvoja sveučilišnog grada
Share via
Copy link
Powered by Social Snap