Pretraga

Kreće zabrana prometa u centru našeg velikog grada: Pretvara se u pješačku zonu

A- A+

Velike promjene naziru se na obzoru grada Pule, a prema trenutnim informacijama krenut će s jednim od omiljenih dijelova grada, Giardinima. Kako potvrđuju iz gradske vlasti, plan je središte grada pretvoriti u pješačku zonu. No, s ovom idejom ne slažu se svi.

pula

Pula, maketa grada | foto: Pixabay

Priče o pretvaranju središta Pule u pješačku zonu započele su nakon što je novoizabrani gradonačelnik Filip Zoričić, tijekom svog posjeta jednom od gradskih gradilišta, otkrio da je plan nove vlasti preurediti centar i Giardine pretvoriti u pješačku zonu.

Jedan od omiljenih dijelova grada za brojne Puljane su Giardini. Smješteni u samom centru grada, nadomak Zlatnih vrata, dio su grada u kojem brojni lokalci, a tijekom sezone i turisti, pronalaze mjesto za opuštanje uz, kako sami Puljani kažu, kafe i novine. Upravo zbog toga ovaj bi dio grada, na radost mnogih, uskoro mogao postati pješačka zona. Potvrđuju to i iz Gradske palače.

No, nisu svi oduševljeni velikim projektom novoizabrane gradske vlasti.

Novo lice Giardina

Nakon što je tijekom dovršetka radova izgradnje parkirališta u Valturskoj novoizabrani pulski gradonačelnik najavio pretvaranje Gardina u pješačku zonu u centru grada, plan su potvrdili i iz Grada.

– Grad Pula ima u planu Giardine pretvoriti u pješačku zonu. Sagledavaju se sve mogućnosti, a prijedloge ćemo iskomunicirati s građanima te ćemo i medije pravovremeno obavijestiti, potvrdili su za Glas Istre iz Gradske palače, ali o obrisima plana i kontaktu sa strukom nisu dali dodatne informacije.

Izdvojeni članak

U Uljaniku se ponovno gradi: Pulsko brodogradilište radni je dan, baš kao i nekad, započelo sirenom za radnike

No, dodatne informacije dala je predsjednica Vijeća Dušica Radojčić komentirajući da postoji generalna namjera smanjivanja prometa i povećanja pješačkih zona u centralnom dijelu grada, što bi se trebalo dogoditi paralelno s unapređenjem javnog prijevoza.

– U razmatranje mogućnosti trebat će uključiti javnost i stručnjake. Taj proces nije pokrenut, ipak je još prerano s obzirom na vrijeme proteklo od izbora. Nije održana ni prva sjednica Vijeća još, dodaje Radojčić za Glas Istre.

Građani oduševljeni, arhitekti dvoje

I dok s jedne strane građani na spominjanje pretvaranja gradskog središta u pješačku zonu reagiraju s oduševljenjem, s druge strane struka i nije toliko sigurna u cijeli projekt. Naime, pitanje stvaranja pješačke zone na Giardinima otvorilo bi i brojne povezane probleme i izazove poput pitanja javnog prijevoza.

– Svakako bi se novim prometnim rješenjem omogućio razvoj postojećeg prostora i sadržaja te bi se stvorio novi urbani kontinuitet preko uređene parterske površine, koja bi dodatno obogatila centar novim sadržajima i naglasila pješačku površinu koja se proteže od Flanatičke ulice do Arene, navodi arhitektica Lena Pauletić za Glas Istre.

Izdvojeni članak

Jedan od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule ponovno će zaživjeti

Projekt na Giardinima morao bi obuhvaćati novo trajno opločenje, novu urbanu opremu s kojom bi se formirale zone za druženje i odmor, potom novu rasvjetu, zelene površine i brojne druge elemente uobičajene u pješačkim zonama.

– Smatram da je novi gradski urbani identitet izvediv i preuređenjem postojeće površine, koja iznosi oko 4.000 kvadrata i živi u simbiozi s drugim gradskim pješačkim arterijama, te je dovoljna za pulski gradski ritam svakodnevice. Potrebno je posebno poraditi na trenutnom rješenju pješačkog prometa koji se odvija između Flanatičke i Prvomajske. To je krucijalna točka nesporazuma između pješaka i vozača koji bi se mogao riješiti tako da se dio Laginjine ulice zatvori za promet, stvorivši duži i bogatiji pješački tok prema Kazalištu, Domu hrvatskih branitelja i Monte Zaru, zaključuje Pauletić.

Izdvojeni članak

Gradi se prvi svjetski ‘grad šuma’ u kojem vozila padaju u drugi plan: Evo kako će izgledati prava ubrana džungla

A s arhitekticom Pauletić slaže se i kolega arhitekt Emil Stijepčić. Prema njegovu mišljenju trebala bi se urediti cijela površina Giardina tako da cijeli potez bude u jednom nivou.

– Uputno je da Grad surađuje s Društvom arhitekata Istre po pitanju Giardina i da se nakon detaljne analize prostornih mogućnosti razmotri mogućnost raspisivanja arhitektonskog natječaja na kojemu bi se izabralo najbolje rješenje uređenja Giardina, zaključuje Stijepčić.

Kreće zabrana prometa u centru našeg velikog grada: Pretvara se u pješačku zonu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap