Pretraga

Jedan od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule ponovno će zaživjeti

A- A+

Jedan od najznačajnijih i najvećih antičkih spomenika Pule do prije desetak godina koristio se kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, no zbog oštećenja s vremenom polako pada u drugi plan te se prestaje koristiti. Ipak, Malo rimsko kazalište nije se zaboravilo pa će nakon radova rekonstrukcije i konzervacije ponovno zaživjeti kao veliko gradsko kulturno okupljalište.

malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište | foto: Grad Pula

Radove na projektu ‘Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta – Pula‘ jučer je otvorio novoizabrani pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

U novouređenoj zgradi Arheološkog muzeja Istre predstavljen je početak radova konzervacije i rekonstrukcije jednog od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule – Malog rimskog kazališta. Do prije desetak godina ono se koristilo kao jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti, no zbog oštećenja polako pada u drugi plan te se prestaje koristiti.

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je za njega dodijeljeno 8,5 milijuna kuna.

Kultura stvara građanstvo

Novoizabrani pulski gradonačelnik projekt rekonstrukcije Malog pulskog kazališta okarakterizirao je kao svjetsku priču u svjetskom gradu Puli. Realizacijom ovog projekta, smatra Zoričić, dat će se doprinos stvaranju jednog novog grada.

– Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati. Kroz kulturu se to postiže na jedan potpuno novi način. Kao profesor i povjesničar ponosan sam što će Malo rimsko kazalište postati mjesto okupljanja mladih i školaraca, dodaje.

Malo rimsko kazalište, početak radova | foto: Grad Pula

Projekt konzervacije i rekonstrukcije provodi se pod vodstvom Arheološkog muzeja Istre, a njegova ukupna vrijednost iznosi 25,4 milijuna kuna.

– Riječ je o izuzetno vrijednom projektu kako za Arheološki muzej tako i za Grad Pulu, Istru i cijelu Hrvatsku jer objedinjava zaštitu vrijednog spomenika, jedinog očuvanog rimskog kazališta na području Hrvatske, a s druge strane stvara kulturne, turističke i druge infrastrukture koje nam omogućavaju da imamo manifestacije na otvorenom. I to je ono što nam je do sada nedostajalo, navodi ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Opasno područje postaje kulturno središte

Projektom rekonstrukcije Malog rimskoga kazališta izvršit će se parcijalna obnova tribina nekadašnjeg kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjet i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje.

U sklopu građevinskih radova modernim će se materijalima rekonstruirati dio tribine u skladu s originalnim kazalištem. Pristupni putevi kazališta povezat će se sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te s Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane, dok će mreža pristupnih puteva biti obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama.

– Nakon završetka projekta Malo rimsko kazalište bit će prepoznatljivo kao primjer izvrsnosti u konzervaciji i rekonstrukciji kulturnih dobara što je primarni cilj, ali i kao održivi projekt otvaranja značajnog kulturno-povijesnog nasljeđa prema korisnicima, u kontroliranom korištenju za potrebe učenja, inovacija i poticanja svijesti o konceptu održivog gospodarenja poviješću za potrebe budućnosti, navode iz Grada.

Izdvojeni članak

Istarski ‘Ples mrtvaca’: Stogodišnja restauracija vrijedna više od pola milijuna kuna

Projekt je s implementacijom započeo 10. svibnja ove godine, a očekivani kraj radova je 22. svibnja 2022. godine. Tada će se Malo rimsko kazalište ponovno početi koristiti kao obnovljeni kulturno-povijesni spomenik, a moći će primiti oko 2.000 posjetitelja.

– U njemu će se održavati međunarodni festival antičkog teatra Drama Mediterana, čije se osnivanje planira u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem, zatim programi Pulskog filmskog festivala te druge kulturne manifestacije. Malo rimsko kazalište tako će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma, zaključuju.

malo rimsko kazalište

Malo rimsko kazalište, gradonačelnik Pule Filip Zoričić i radnik na gradilištu | foto: Grad Pula

Copy link
Powered by Social Snap