Pretraga

Kreće realizacija prve tvornice tissue papira u Hrvatskoj: Zapošljavat će preko 60 ljudi

A- A+

Svečanim potpisivanjem ugovora o izradi stroja započela je priča o realizaciji prve tvornice tissue papira u Republici Hrvatskoj. Tvornica će se nalaziti u gradu Belišću, a prema trenutnim projekcijama zapošljavat će preko 60 ljudi.

tvornica tissue papira

Potpisivanje ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj | foto: Grad Belišće

Potpisivanjem ugovora napravljen je i veliki korak u razvoju papirne industrije u Belišću.

Vrijedan 11 milijuna eura ugovor o izgradnji stroja za prvu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj prvi je korak u realizaciji jednog od najvećih projekata Grada Belišća u posljednja četiri desetljeća. Ugovor su potpisali investitori iz tvrtke Astrabel d.o.o. Belišće, u koju su uključeni komunalna tvrtka Kombel, poduzetnici Milan Martinović iz Švedske, Borko Torbica iz Bosne i Hercegovine te Milorad Krgović i Dragan Milec iz Belišća, i tvrtka Andritz AG Graz, koju su predstavljali Klaus Blechinger, Günter Offenbacher i Veselko Vidović.

Stroj bi u halu nove tvornice tissue papira trebao stići početkom 2023. godine.

tvornica tissue papira

Potpisivanje ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj | foto: Grad Belišće

Nova zapošljavanja

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić, koji je ujedno i koordinator projekta, novu tvornicu tissue papira u svom je gradu okarakterizirao kao najvažniju investiciju u protekla četiri desetljeća. Zahvaljujući ovom projektu, naveo je Burić, više od 60 osoba pronaći će direktno zaposlenje, a  uključujući kooperante – njih više od stotinu.

– Suradnja sa stručnjacima na razvoju ideje, prijeđenih više od 20.000 kilometara diljem Europe u pregovorima s potencijalnim partnerima, potpora koju je svatko u svom području pružio, potvrdila je još jednom ono čime se Belišće ponosi, a to je ono „mi“, navodi Burić te dodaje kako će nova tvornica, za početak, proizvoditi 22.000 tona tissue papira godišnje, a obzirom da je samo u Hrvatskoj potražnja za njim višestruko veća, za koju godinu i proizvodni pogon mogao bi narasti.

No, što je zapravo tissue papir koji će se uskoro proizvoditi u Belišću? Riječ je o tankom upijajućem papiru iz kojeg se proizvode toaletni papir, ubrusi, maramice, salvete i slično.

– Cjelokupna vrijednost projekta je 17.628.000 eura. Najveći dio, 10.999.999 eura, odnosi na izradu stroja, dok se ostali troškovi odnose na ulaganja u zgradu, projektiranje, tu su i troškovi otkupa hale te na potrebna trajna obrtna sredstva za početak rada nove tvornice, pojašnjava Burić.

Izdvojeni članak

Vodeći proizvođač automobilskih komponenti u Hrvatskoj ugovorio nove poslove vrijedne 53 milijuna eura

U tvrtki Astrabel za sada je pet investitora, među kojima je i gradska tvrtka Kombel, jer je želja Grada Belišća da, naročito u ovim prvim fazama razvoja, osnaži poziciju projekta, no i da se tako nastavi „bdjeti“ nad projektom odnosno tvornicom kada ona počne s proizvodnjom.

– Vjerujem da ćemo do kraja godine okončati pregovore s još dva suinvestitora koju su iskazali zanimanje. U svakom slučaju, bit će ovo investicija koju će pratiti zdravi privatni kapital sa sudjelovanjem Belišća kroz svoju gradsku tvrtku, zaključio je gradonačelnik Dinko Burić.

U ime isporučitelja, Klaus Blechinger, potpredsjednik tissue divizije austrijske tvrtke Andritz iz Graza, pojasnio je kako će izraditi stroj koji proizvodi 1.300 metara papira u minuti, čija je radna širina 2.8 metara i u prvoj fazi će proizvoditi 22.000 tona tissue papira godišnje.

Izdvojeni članak

U godini obilježenoj pandemijom koronavirusa Nexe oborio rekorde: Isporučili preko milijun tona cementa

-Radili smo već sa stotinjak drugih tvrtki drugih diljem svijeta, poslujemo od 1995. godine, a nedavno smo u Grazu otvorili pilot tvornicu u kojoj ćemo raditi na poboljšanju kvalitete naših strojeva, rekao je Blechinger, naglašavajući kako, iako godišnje rade više ovakvih projekata, ovaj u Belišću im je iznimno značajan jer im se nalazi praktički „pred vratima“.

– Ljudi, atmosfera, toplina, iskrenost. Kada postoji međusobno poštovanje i znanje, sve se može stvoriti. Puno toga sam radio i gradio po cijelom svijetu i uopće ne sumnjam u odlične rezultate ove nove tvornice, zaključuje profesor Milorad Krgović, stručnjak svjetskog glasa kada je u pitanju papirna industrija.

tvornica tissue papira

Potpisivanje ugovora o izradi stroja za prvu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj | foto: Grad Belišće

Kreće realizacija prve tvornice tissue papira u Hrvatskoj: Zapošljavat će preko 60 ljudi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap