Pretraga

U godini obilježenoj pandemijom koronavirusa Nexe oborio rekorde: Isporučili preko milijun tona cementa

A- A+

Glavne skupštine društava Nexe  i Nexe Grupa na svojim su jučerašnjim sjednicama zaprimile godišnja financijska izvješća i  konsolidirano godišnje financijsko izvješće NEXE Grupe, kao i izvješća poslovodstava društava za 2020. godinu. Godina obilježena pandemijom koronavirusa za Nexe će imati mnogo bolju konotaciju, kao rekordna godina u kojoj je isporučeno preko milijun tona cementa.

nexe

Nexe | foto: Nexe grupa

Predsjednik Uprave Ivan Ercegović izvijestio je o iznimno uspješnim poslovnim rezultatima u prošloj godini, obilježenoj pandemijom koronavirusa.

Godina obilježena pandemijom koronavirusa za našički Nexe ostat će zapamćena kao godina u kojoj su oborili rekorde. U jednoj od poslovno najzahtjevnijih godina Nexe bilježi obaranje rekorda s isporučenih preko milijun tona cementa i Namala. Postignuti uspjesi prezentirani su na jučerašnjim sjednicama Glavne skupštine dioničkih društava Nexe i Nexe Grupa održanim u Našicama.

Na održanim sjednicama donesene su odluke o upotrebi dobiti i davanju razrješnica upravama i nadzornim odborima.

 Rast prihoda od prodaje

Svoje zadovoljstvo poslovanjem tijekom poslovno iznimno zahtjevne 2020. godine iskazao je i predsjednik Uprave Ivan Ercegović koji pozitivne rezultate zahvaljuje kombinaciji unapređenja prodajnih aktivnosti te u pozitivnim efektima u proizvodnom dijelu.

– NEXE Grupa prepoznala je važnost onih projekata, koji su uz pravovremenu prilagodbu poslovanja novonastalim okolnostima i rast prodajnih pokazatelja, doprinijeli većoj energetskoj učinkovitosti tvrtki u našem poslovnom sustavu, objašnjava Ercegović.

nexe

Karta grupacije | foto: Nexe grupa

U 2020. godini konsolidirani prihod od prodaje porastao je 7,08 posto u odnosu na 2019. godinu. Najveći rast ostvaren je na tržištu Srbije , dok je u odnosu na plan i unatoč svim izazovnim okolnostima, ostvaren rast i na tržištu Hrvatske. U našičkom Nexe-u bilježi se i trend rasta ukupnih poslovnih prihoda koji su 7,05 posto viši nego 2019. godine.

– Istovremeno, u skladu s pozitivnim trendovima poslovanja uslijed uspješne realizacije planova i projekata te dodatnih postignuća zaposlenika, povećavana su i materijalna prava radnika pri čemu je došlo do rasta troškova osoblja. Ostvarena EBITDA iznosi 281.341.347 kuna što je rast od 35,22 posto u odnosu na ostvarenu EBITDA u 2019. godini. Ostvarena dobit Grupe za 2020. godinu iznosi 153.191.773 kuna, navode iz Nexe-a.

Izdvojeni članak

U Saponiji potpisan novi kolektivni ugovor: Za 750 zaposlenika neto plaća raste 12 posto

Povećanje energetske učinkovitosti tvornica

Kao jedan od preduvjeta ovakvih poslovnih rezultata iz Nexe-a navode kontinuirana ulaganja Nexe Grupe, a koja su u 2020. godini iznosila  115 milijuna kuna. Ulaganja su napravljena s ciljem povećanja kapaciteta, povećanja energetske učinkovitosti postrojenja i povećanja udjela korištenja alternativnih goriva. Među značajnim projektima izdvajaju završetak projekta nadogradnje tunelske peći i rekonstrukcije komornih sušara u Dilju d.o.o. Vinkovci te realizaciju ulaganja u Crepanu 2 u tvornici crijepa u Novom Bečeju.

– To su samo neki od značajnih projekata na čijem tragu nastavljamo i u 2021. godini u koju ulazimo sa smanjenim ukupnim dugom Grupe i smanjenim troškom financiranja, a uslijed uspješno okončanog procesa refinanciranja duga Grupe krajem 2020. godine, navodi Ercegović.

Izdvojeni članak

Građevinari u problemu: Nemaju dovoljno radne snage, zapošljavat će sve više stranaca

Novim ulaganjima, projektima nadogradnje i rekonstrukcijama Grupa nastoji utjecati i na svoje ekološke, odnosno zelene rezultate.

– U takvim okolnostima, NEXE Grupa usmjerava svoje aktivnosti u projekte implementacije tehnologija i/ili unapređenja procesa koji će u konačnici rezultirati daljnjim smanjenjem razine emisije ugljika, povećanjem udjela korištenja alternativnih goriva, povećanjem energetske efikasnosti naših tvornica, ali i općenito unapređenjem poslovnih procesa na svim razinama, zaključuje Ercegović.

Glavne skupštine društava na sjednicama su donijele i odluke kojima se odobrava Ugovor o pripajanju društva NEXE GRUPA d.d. društvu NEXE d.d. Kako navode, pripajanje se provodi s ciljem izravnog objedinjavanja poslovanja, čime će se dodatno osnažiti bilančna imovina i poslovanje Društva, a dobit će se i jednostavnija organizacijska struktura.

Copy link
Powered by Social Snap