Pretraga

U Saponiji potpisan novi kolektivni ugovor: Za 750 zaposlenika neto plaća raste 12 posto

A- A+

U sjedištu Saponije jučer je potpisan novi kolektivni ugovor koji će vrijediti u naredne tri godine. Prema njegovim odredbama za 750 zaposlenika Saponije prosječna neto plaća rasti će otprilike 12 posto čime iz Uprave pokušavaju unaprijediti položaj svojih radnika.

saponia

Saponia Osijek | foto: Saponia

Novi kolektivni ugovor na snagu stupa u četvrtak 01. srpnja.

U sjedištu osječke tvrtke Saponia jučer je potpisan novi ‘Kolektivni ugovor za radnike Saponije d.d.’, a koji će vrijediti naredne tri godine. Kolektivni ugovor potpisali su dr.sc. Dajana Mrčela, dipl. oec., u ime Saponije, i Željko Klaus, predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala.

Do odredbi novog kolektivnog ugovora došlo je nakon perioda pregovaranja koje je uslijedilo po prestanku važenja prošlog kolektivnog ugovora.

Povećanje plaća za 750 radnika

Novim paketom mjera, dogovorenih u novom kolektivnom ugovoru, Uprava Saponije nastojat će unaprijediti položaj svojih radnika u što će se uložiti dodatnih 11 milijuna kuna.

– Za 750 zaposlenika Saponije  prosječna neto plaća po radniku rast će za cirka 12 posto, odnosno  projicirana masa bruto 2 plaće po novom kolektivnom ugovoru u odnosu na ostvarenje 2020. godine  rast će 17 posto, navodi Mrčela.

Do potpisivanja novog kolektivnog ugovora došlo je nakon intenzivnih pregovora Sindikata i Uprave.

– Moram izraziti zadovoljstvo kao predsjednik EKN-a da je ovo najveće povećanje neto i bruto plaća u postotku na nacionalnoj razini od početka 2020.godine, navodi Željko Klaus.

saponia

Saponia, potpisivanje novog kolektivnog ugovora | foto: Saponia

Povjerenik podružnice Saponije Željko Grbačić dodao je da se potpisivanjem novog kolektivnog ugovora ostvario cilj pregovaranja, odnosno povećanje materijalnih prava radnika, što je za Saponiju i najveći pomak od početka kolektivnog pregovaranja.

– Osobno mi je najvažnije da smo s novim modelom povećali primanja za radnike Saponije s najmanjim plaćama te od sada nitko neće imati plaću manju od minimalne, dodaje Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

U Saponiji potpisan novi kolektivni ugovor: Za 750 zaposlenika neto plaća raste 12 posto
Share via
Copy link
Powered by Social Snap