Pretraga

Građevinari u problemu: Nemaju dovoljno radne snage, zapošljavat će sve više stranaca

A- A+

Najviše se traži zidara, radnika visokogradnje, tesara, radnika niskogradnje, fasadera, armirača, montera građevinskih elemenata, polagače keramičkih poločica te soboslikara.

Foto: Pexels

Od početka 2021. godine do 11. lipnja, 2.434 poslodavca podnijela su HZZ-u 14.437 zahtjeva za građevinska zanimanja, za koja ne treba provoditi test tržišta rada, piše Poslovni.hr.

Najviše se traži zidara, radnika visokogradnje, tesara, radnika niskogradnje, fasadera, armirača, montera građevinskih elemenata, polagače keramičkih poloćica te soboslikare.

Za njih 9.541 izdano je pozitivno mišljenje HZZ-a, na temelju čega MUP može izdati radnu dozvolu.

Izdvojeni članak

Minimalne plaće građevinskih radnika propisane novim kolektivnim ugovorom

Novi model zapošljavanja

Sektor trenutno ima 100-tinjak tisuća radnika u pravnim osobama te im nedostaje radne snage. Rješenje mnogi vide u novom modelu zapošljavanja državljana trećih zemalja prema Zakonu o strancima.

Poslodavci bi se tako trebali obratiti HZZ-u da bi se proveo test tržišta rada, točnije pronalazak radne snage na domaćem tržištu, uz iznimke koje se npr. tiču produljenja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog državljanina treće zemlje, kao i u slučaju nedostajućih zanimanja na javnoj listi HZZ-a.

Sve informacije o zapošljavanju radnika trećih zemalja pronađite na LINK-u.

Građevinari u problemu: Nemaju dovoljno radne snage, zapošljavat će sve više stranaca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap