Pretraga

Minimalne plaće građevinskih radnika propisane novim kolektivnim ugovorom

A- A+

Izmjenom kolektivnog ugovora za graditeljstvo definirani su novi tarifni stavovi kojima su određene trenutne minimalne bruto plaće za pojedine vrste poslova.

Osnovna plaća radnika povećava se za svaku navršenu godinu radnog staža kod poslodavca 0,5 posto I Foto: Unsplash

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo koji su 7. srpnja 2020. godine sklopili HUP – Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske donio je izmjene poput povećanja bruto plaće slijedom povećanja minimalne plaće u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu, a temeljem kretanja na tržištu rada i u cilju smanjenja sive ekonomije po pitanju isplate dijela plaće na crno.

Novi ugovor ne odnosi se samo na poslodavce okupljene u HUP-u te na članove sindikata već se primjenjuju na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnosti građevinarstva, područje F Nacionalne klasifikacije djelatnosti – NKD 2007.

Izmjenom kolektivnog ugovora za graditeljstvo definirani su novi tarifni stavovi kojima su određene nove minimalne bruto plaće za pojedine vrste poslova – radnih mjesta građevinskih radnika. Tako nova minimalna plaća za radno mjesto transportni radnik, pomoćni radnik, čistač, domar, čuvar – zaštitar, dostavljač iznosi 4.200,00 kuna.

Nova minimalna plaća za radno mjesto polukvalificirani građevinski radnik (PKV), pomoćni priučeni radnik svih struka, pomoćnik strojarskog montera, poslužitelj strojeva i uređaja na proizvodnji građevinskih elemenata iznosi 4.830,00 kuna.

Kada su u pitanju kvalificirani radnici (KV) – građevinski radnik početnik zidar, tesar, monter oplatnih sustava, armirač, betonirac, krovopokrivač, monter za montažu skela, zavarivač, asfalter, monter suhe gradnje, izolater, fasader, keramičar, stolar, klesar, limar, vodoinstalater, plinoinstalater, elektroinstalater, električar, soboslikar, bravar minimalna plaća iznosi 5.460,00 kuna.

Izdvojeni članak

Prava građevinskih radnika u Njemačkoj: Prevare su česte, a na ove stvari trebate obratiti pozornost

Moguća smanjenja

U ugovoru stoji i kako u slučaju pogoršanja gospodarske situacije u graditeljstvu koje se definira smanjenjem obujma građevinskih radova u Republici Hrvatskoj u odnosu na prethodni kvartal prema podacima Državnog zavoda za statistiku ili drugih opravdanih razloga, ugovorne strane se obvezuju u roku od 30 dana od prijedloga jedne od strana ugovoriti smanjenje najniže osnovne plaće za najjednostavnije poslove iz stavka 1. ovog članka, koja ne može biti manja od 95% iznosa minimalne plaće utvrđene posebnim propisom.

Svaka ugovorna strana može podnijeti prijedlog za korekciju najniže osnovne plaće u slučaju porasta troškova života ili inflacije veće od 5% i u drugim opravdanim razlozima, koji je druga ugovorna strana dužna razmotriti i ocijeniti njegovu opravdanost. Postupak pregovaranja mora biti okončan u roku od 30 dana od dana podnijetog prijedloga.

Isto tako, osnovna plaća radnika povećava se za svaku navršenu godinu radnog staža kod poslodavca 0,5 posto.

Ostale iznose minimalnih plaća iz sektora i kompletan kolektivni ugovor za graditeljstvo pogledajte u na LINK-u.

 

Copy link
Powered by Social Snap