Pretraga

Kuće od drva hrvatski investitori još nisu u potpunosti prihvatili, a drvnu industriju treba modernizirati

A- A+

Po mišljenju mnogih građevinskih stručnjaka, uvjerljivo najbolji materijal za gradnju je drvo. U razvijenijim državama, projektanti se sve više okreću održivim rješenjima. I premda se radi o tradicionalnom materijalu, drvo ne razočarava u pogledu izdržljivosti i pouzdanosti. No, izgradnja drvenih kuća u Hrvatskoj i dalje nailazi na otpor investitora. O tome kako kod nas popularizirati drvnu gradnju, govorio je inženjer arhitekture Leon Ladišić, gost sedme epizode Bauštela.hr podcasta. On tvrdi da je pravilno izvedena kuća od punog drva danas najbolje mjesto za život.

Leon Ladišić u podcastu Bauštela1

Leon Ladišić u podcastu Bauštela | Foto: Mia Brdarić

Konstruiranje drvenih kuća u Hrvatskoj nailazi na veliki otpor. Bilo da se radi o investitoru ili zajednici. Kada ugledaju drvo na kući, ljudima su usta puna priča o tri praščića i američkim uraganima koji uništavaju njihove kuće. Unatoč tome, arhitekt Leon Ladišić mišljenja je da se u Hrvatskoj drvna industrija može modernizirati i tako potaknuti gradnju drvenih kuća.

– Mi imamo drvnu industriju koja je vrlo arhaična. Međutim, imamo veliki potencijal za razviti, u svakom pogledu, industriju proizvodnje elemenata i gradnje drvom. Upravo je to materijal koji je najotporniji na potres, ali ujedno i iznimno održiv te dugotrajan u svakom pogledu, ako se pravilno ugradi, istaknuo je Ladišić.

Arhitekt je čak nadodao da bi i sam živio u jednoj takvoj drvenoj kući. Za njega je drvo najbolji izbor za projektiranje osobnog prostora u 2024. godini. Stavši u obranu ovog klasičnog materijala pred domaćim kritičarima, rekao je da će se i kuća od opeke srušiti ako ima rupu u krovu.

Čak i da se prevozi s nekog dalekog mjesta, drvo će imati bolji CO2 otisak od betona lijevanog in situ, odnosno na licu mjesta. Većina Europe zato ide u smjeru energetski učinkovite i ekološki prihvatljive gradnje. Drvo bi zbog toga i u Hrvatskoj s vremenom trebalo postati omiljenije te na taj način smanjiti kvote što se tiče emisija po kvadratu.

Izdvojeni članak

Skandinavci grade drugačije: Prevladavaju održivi materijali, najviše drvo i reciklirana cigla

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer arhitekture Leon Ladišić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap