Pretraga

Skandinavci grade drugačije: Prevladavaju održivi materijali, najviše drvo i reciklirana cigla

A- A+

Materijal koji se koristi u gradnji ne mora uvijek biti isključivo beton. Tehnologija građenja na sjeveru Europe uvelike se razlikuje od one na koju smo navikli u Hrvatskoj. Kod nas se sve uglavnom gradi od armiranog betona, monolitnih konstrukcija i cigli. Na drugoj strani kontinenta, naši skandinavski susjedi praktički su već zaboravili na tradicionalne materijale. Svoje kuće uglavnom grade od drva i reciklirane cigle, o čemu je posvjedočio i inženjer arhitekture Leon Ladišić, gost sedme epizode podcasta Bauštela.

Leon Ladišić u podcastu Bauštela

Leon Ladišić u podcastu Bauštela | Foto: Mia Brdarić

Tehnike koje se koriste pri izgradnji obiteljskih kuća i stambenih zgrada u Hrvatskoj su zastarjele. Zbog toga se projekti i malog i velikog obujma posla grade puno sporije od, primjerice, sličnih projekata u Švedskoj. Kreativan i industrijski pristup gradnji, dopuštaju im i njihove dobro konsolidirane građevinske tvrtke, čega se dotaknuo arhitekt Leon Ladišić u podcastu.

Možda na prvu banalan, ali zapravo iznimno efektivan primjer koji pokazuje razliku u dinamici gradnje kod nas i u Švedskoj je primjer livade pokraj koje je Ladišić prošao kada se doselio u Švedsku. Livada je bila potpuno prazna, a osam mjeseci kasnije, tamo je niknula potpuno izgrađena škola koja je već radila.

– Gore se gradi na način koji je gotovo znanstvena fantastika za nas. Svatko je od nas vidio primjer ‘te jedne kuće’ koja se gradi već tri ili četiri godine. Ne zato što je investitor siromašan jer se očito radi o ogromnoj zgradi. Međutim, dok oni izliju temelje, dok uopće iskopaju to, naprave zidove, to sve ide sporo, zaključio je Ladišić.

Iznimno visoka razina prefabrikacije jedna je od tehnika građenja u Skandinaviji. Beton je još uvijek dominantan materijal zbog razvijene betonske industrije, ali prefabrikacija ima posvuda. U usporedbi s Hrvatskom, njihova gradnja više nalikuje na stil kojim se kod nas gradilo 1970-ih godina, a ne danas.

Izdvojeni članak

Zastarjeli način ocjenjivanja na fakultetima šteti studijima poput arhitekture

Šveđani sve više potenciraju i koriste održive materijale poput drva i to na razini koja je domaćem čovjeku vjerojatno nezamisliva. Drvo se čak ne upotrebljava toliko ni u Njemačkoj ili Austriji. Služe se i recikliranom ciglom, ekološki najpozitivnijim materijalom.

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer arhitekture Leon Ladišić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap