Pretraga

Zastarjeli način ocjenjivanja na fakultetima šteti studijima poput arhitekture

A- A+

Arhitektura je više od samog osmišljavanja estetskog koncepta gradnje. Ona je izraz identiteta i kulturnog nasljeđa nekog naroda kroz umjetnost građenja. Kombinacija je matematičke preciznosti i kreativne slobode te se tako i proučava na studijima arhitekture. I dok se obrazovni sustavi u Skandinaviji odriču tradicionalnog načina vrednovanja znanja ocjenama, kvaliteta stvaralačkih studija u Hrvatskoj pati poradi zastarjelog obrasca ocjenjivanja. To je bila jedna od tema sedme epizode Bauštela.hr podcasta o kojoj je govorio Leon Ladišić, inženjer arhitekture s nekadašnjom studentskom adresom u Švedskoj.

Leon Ladišić u podcastu Bauštela3

Leon Ladišić u podcastu Bauštela | Foto: Mia Brdarić

Sedmi gost podcasta Bauštela, bio je mladi arhitekt Leon Ladišić. Završio je prijediplomski studij arhitekture u Zagrebu, a diplomski u švedskom Lundu. Na studiju u Zagrebu bio je jedan od najboljih studenata u pogledu ocjena, ali kada je stigao u Švedsku, ocjene je prestao dobivati.

Švedski obrazovni sustav ukinuo je klasični način vrednovanja znanja ocjenama od jedan do pet, kakvog koristimo u Hrvatskoj i okolnim zemljama. Šveđani su zaključili da se studente na kreativnim studijima, kakav je i arhitektura, nema za što ocjenjivati s tako velikom skalom ocjena. Kod njih je sve u prolazu i padu.

– To bi zapravo bilo nasilje nad arhitekturom, davati petice, četvorke, trojke. Jednostavno, ako zadovoljiš zadatak, prođeš, a ostalo je na subjektivnoj interpretaciji, koliko si bio uspješan. I eto, sad to probaj prikazati meni, nakon tri godine muke u Zagrebu. To je jako velika razlika i nešto na što se moraš naviknuti, ali dođe kao veliko olakšanje, rekao je Ladišić.

Prisjetio se Ladišić da je na studiju arhitekture u Zagrebu maleni broj studenata dobivao petice, što je izazivalo određene frustracije kod mnogih. Na njih se vrši nepotrebni pritisak. S druge pak strane, na praktičnom polju, takva praksa isto nije donijela nekakav veliki pomak.

Izdvojeni članak

Zagreb je izvan centra mrtav grad, a ima ogroman neiskorišten potencijal

Zapratite nas na FacebookuInstagramuYouTubeu i Tik Toku te uskoro očekujte još ovakvih edukativnih podcasta i zanimljivog sadržaja s vašeg digitalnog glasa gradilišta. Cijelu epizodu Bauštela.hr podcasta u kojoj je gostovao inženjer arhitekture Leon Ladišić pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap