Pretraga

I Lego prelazi na zelenu stranu: Nakon godina truda proizveli su prvu kockicu od recikliranih materijala

A- A+

Novosti iz Lego tvornice razveselit će ljubitelje ovih šarenih kockica svih generacija. Nakon nekoliko godina truda tim sastavljen od 150 dizajnera uspio je proizvesti prvu kockicu napravljenu od u potpunosti recikliranog materijala.

lego kockice

Lego kockice | foto: Unsplash

Ovim korakom proizvodnja najpopularnijih kockica na svijetu radi veliki korak ka zelenoj i održivoj proizvodnji.

Nakon tri godine proučavanja, stvaranja kreativnih vizija i kreiranja vizije velika Legova novina ugledala je svjetlo dana. Na oduševljenje ljubitelja svih generacija diljem svijeta šarene kockice dobile su novu inačicu proizvedenu od u potpunosti recikliranog materijala, plastične boce.

Prva Lego kockica od recikliranog materijala nastala je nakon 250 varijacija koje je kreirao tim od 150 dizajnera.

Zeleni korak Lega

Prva Lego prototipska kockica nastala je u potpunosti od recikliranih plastičnih boca, odnosno PET plastike. Iz korporacije navode da je riječ o prvoj nakon 250 testnih verzija koja odgovara zahtjevima kvalitete, kao i sigurnosti.

– Bubnjeve molim…. Sada koristimo plastične boce za izradu prototipa Lego kockica! Ovo je velik korak za našu predanost da sve svoje proizvode radimo iz održivih izvora do 2030. godine, navode iz Lega.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LEGO (@lego)

No, reciklirana Lego kockica ipak još ne ide u prodaju. Naime, prototip mora proći brojna testiranja kojima će se osigurati da formulacija PET – mješavina recikliranog PET-a i aditiva zadrži prije ulaska u fazu pilot-proizvodnje, što će vjerojatno trajati do godinu dana.

Iz Lega objašnjavaju da u prosjeku jednolitarska PET boca daje dovoljno sirovine za izradu čak deset Lego kockica dimenzija pet i deset centimetara, navode na DesignBoom-u.

– Najveći izazov na našem putu održivosti je preispitivanje i osmišljavanje materijala koji su trajni, jaki i kvalitetni baš kao i naše postojeće kockice, ali i uklopljeni u Lego elemente izrađene u posljednjih 60 godina. Ovim prototipom dokazujemo napredak koji postižemo, navodi Tim Brooks za DesignBoom.

lego kockice

Ilustracija proizvodnje lego kockica od recikliranog materijala | foto: LEGO

I Lego prelazi na zelenu stranu: Nakon godina truda proizveli su prvu kockicu od recikliranih materijala
Share via
Copy link
Powered by Social Snap