Pretraga

[VIDEO] Nevjerojatan građevinski pothvat s vlakom koji prolazi kroz neboder

A- A+

Željeznička stanica Liziba je najčudnija stanica na svijetu. Nalazi se u Kini, u gradu Chongqing. Posebna je jer prolazi kroz šesti, sedmi i osmi kat nebodera koji ukupno ima 19 katova. Iako stanica u svojim počecima nije izazivala divljenje svijeta, razvitkom interneta i internet kulture postala je globalno popularna turistička atrakcija.

Libiza | Screenshot/Youtube

Stanica je izgrađena 2004. godine kao dio razvoja prometne infrastrukture u unutrašnjosti Kine. Grad Chongqing je postao tek četvrta pokrajinska općina u Kini (Beijing, Tianjin i Shanghai) kojom direktno upravlja vlast. Pokrajinske općine po zakonu imaju jednaka prava kao i ostatak Kine, no u praksi imaju povlašten politički status. Jedina u unutrašnjosti i s najviše stanovnika od ostale tri, grad se počeo povezivati s ostalim pokrajinskim općinama na obali.

No, problem je bila pozicija grada. Naime, Chongqing leži na rijeci Yang Tze te je okružen planinama. Jako je malo prostora zbog velike gustoće naseljenosti, tako su pomno planirajući dvije godine smišljali gdje će biti željeznička stanica. Takvim futurističkim razmišljanjima i mehanikom, kineski inženjeri su uspjeli napraviti stanicu koja neboderu oduzima tri kata. Zbog uspješnog podviga izgradnje nebodera i željezničke stanice odjednom, iako internetom kruže neistine da su probili prugu kroz već postojeći neboder, Kina je Libizu proglasila kao simbol kineskog sedamdesetogodišnjeg razvoja.

Liziba | Screenshot/Youtube

Stručnjaci sa Chongqing sveučilišta su dvije godine razvijali nacrte za stanicu. Dvije najveće brige su im bile, buka i težinsko opterećenje. Buka od vlakova je riješena zapravo poprilično jednostavno. Kotači vagona su napravljeni od pneumatske gume koja smanjuje vibracije i zvuk. Vlak svojim prolaskom kroz stanicu proizvodi 60 decibela glasnoće zvuka. Što se tiče teretnog opterećenja stanice i nebodera, ideja im je bila da ih u potpunosti razdvoje. Naime, stanica ima svoje zasebno uporište i konstrukciju. Razmak između dviju konstrukcija (nebodera i stanice) je samo 20 centimetara.

Stanica je postala internetska senzacija pa samim time i turistička. Prema nekim podacima (prije pandemije), svaki dan je stanicu posjećivalo 10.000 turista. Što se dolaze slikati, što dolaze snimati vlak pa možda se i provozati. Grad je čak naknadno izgradio platforme, oko pruge i stanice, koje pružaju najbolje kuteve pogleda na vlakove koji prolaze stanicom. Čak su i zaposlili ljude koji paze na turiste koji slikaju selfije, kako ne bi došlo do nesretnih slučajeva. Ipak ovom turističkom atrakcijom prolazi vlak.

[VIDEO] Nevjerojatan građevinski pothvat s vlakom koji prolazi kroz neboder
Share via
Copy link
Powered by Social Snap