Pretraga

Mehanizmom na riječkom lukobranu iskazali zahvalnost volonterima Europske prijestolnice kulture

A- A+

Volonteri Europske prijestolnice kulture dobili su svoj mozaik na riječkom lukobranu. Mozaik ‘Mehanizam’ postavljen je u čast svim volonterima i volonterkama koji su gradu poklonili tisuće volonterskih sati bez kojih bi realizacija projekta Rijeke Europske prijestolnice kulture bila nemoguća.

Rijeka, mozaik ‘Mehanizam’ | foto: Grad Rijeka

Mozaik, simboličnog naziva ‘Mehanizam’ nastao je na riječkom lukobranu, kod zgrade ex Dezinsekcije.

Volonterski mozaik postavlja se u čast svim  volonterkama i volonterima koji su tijekom godina pripreme, a posebno u 2020. godini sudjelovali u organizaciji brojnih kulturnih događanja i time gradu i projektu poklonili tisuće volonterskih sati.

Predstavljanju mozaika, uz volontere Europske prijestolnice kulture, prisustvovao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prilikom zahvalio volonterima rekavši da bi bez silne energije koju su u projekt uložili njegova realizacija bila nemoguća.

Rijeka, mozaik ‘Mehanizam’ | foto: Grad Rijeka

EPK gradilo više od 400 volontera

Na projektu Rijeke Europske prijestolnice 2020 sudjelovalo je više od 400 volontera i brojnih profesionalaca koji su u kratkom vremenu gradu darovali, navodi Obersnel, tisuće i tisuće sati.

– Ovaj mozaik upravo na neki način simbolizira njihovu aktivnost i brojne zupčanika koji funkcioniraju kao jedan mehanizam koji oslobađa energiju i omogućava da takva jedna priča funkcionira na najbolji mogući način, zaključuje riječki gradonačelnik.

Brojnim volonterima zahvalila se i voditeljica volonterskog programa Asja Brusić istaknuvši pritom svoj ponos za sve što je učinjeno.

– Pogotovo što je bila godina izvan onog što je bilo planirano, bila je krizna i naši volonteri su se pokazali jako uspješnima i jako su se dobro snašli u tome. Jako smo ponosni što imamo ovako predivan poklon za same volontere, ali isto tako i za sve građane Rijeke koji će u njemu uživati i znati da je posvećen njima, navodi Brusić.

Izdvojeni članak

Bolnički zid nikada nije izgledao veselije: Zadarske maturantice oslikale mural koji nosi posebnu poruku

Trajna uspomena na volontiranje u kulturi

Autor mozaika, koji je izrađen na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, je Radovan Kunić, a na izradi su sudjelovale i Tea Teodorović te Doria Valković, studentice 2. diplomske godine Likovne pedagogije. Mozaik na Molo longu dug je devet i visok 2,2 metra.

– Sam motiv mozaika, mehanizam i zupčanici je nešto što se odnosi na riječku industrijsku baštinu, kao jedno od važnih obilježja grad, ali simbolički govori o prijenosu energije među ljudima, o nekakvom zajedničkom radu gdje svatko daje svoj doprinos u ostvarenju većega cilja. Pošto podsjeća na satni mehanizam, može se govoriti i o slobodnom vremenu koje volonteri poklanjaju svom gradu da bi napravili nešto dobro, pojašnjava autor mozaika Radovan Kunić.

Rijeka, mozaik ‘Mehanizam’ | foto: Grad Rijeka

Mozaik na lukobranu nastao je kao trajna uspomenu na program volontiranje u kulturi u sklopu Europske prijestolnice kulture.

Volonteri su zaista bili pokretačka snaga ovog projekta od samog dobivanja titule, posebno tijekom ove teške godine 2020. kada su pomogli da se realiziraju projekti u uvjetima Covida. Volonteri su aktivni građani koji su se uključili u ovaj projekt i oni će sigurno nastaviti i dalje pokretati ovaj grad, zaključuje Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Mehanizmom na riječkom lukobranu iskazali zahvalnost volonterima Europske prijestolnice kulture
Share via
Copy link
Powered by Social Snap