Pretraga

Ministar Butković bio na otvorenju nove obale u Bakru: ‘Ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali’

A- A+

U Bakru je održana konferencija za medije povodom završetka projekta ‘Uređenja priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru’ na kojoj je sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je nakon konferencije i obišao novouređenu obalu i pontonsku šetnicu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Bakru, foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je četvrtak u Bakru na konferenciji za medije povodom završetka projekta ‘Uređenja priobalnog područja uz sjeveroistočni kraj podmorskog tunela u Bakru’. Na konferenciji su sudjelovali i gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić i ravnateljica Županijske lučke uprave Bakar – Kraljevica – Kostrena Dijana Mihaljević, kao i predstavnici izvođača radova.

– Danas svjedočimo uspješnom završetku projekta, čijom realizacijom je promijenjena dosadašnja vizura Grada Bakra, posebno ovog dijela obale koja je bila dosta zapuštena. Na tome svakako želim čestitati gradonačelniku Klariću, koji je imao volje i hrabrosti najprije projektirati, a potom i pokrenuti realizaciju Projekta, zahvaljujući čemu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odobrilo sufinanciranje, rekao je ministar Butković objasnivši kako se radi o 11,4 milijuna kuna vrijednom projektu kojeg su sufinancirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Grad Bakra te Županijska lučka uprava i Primorsko – goranska županije.

Izdvojeni članak

Ruše se stara skladišta Brodokomerca u Bakru: Gradit će se veliki trgovački centar

Ministar Butković u prigodnom obraćanju istaknuo je važnost državnih ulaganja u obalnu infrastrukturu za potrebe očuvanja, ali i unaprjeđenja pomorskog dobra te je istaknuo kako se u sklopu projekta u Bakru realizirala potrebna rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog obalnog zida, uz uređenje platoa i postavljenje pontonskih elemenata s vezovima za plovila.

– Upravo stoga sa zadovoljstvom ističem kako je ovo jedan u nizu projekata koje Ministarstvo i Vlada zajednički provode na hrvatskoj obali, a ja to zovem renesansom na hrvatskoj obali. Činjenica je da se nikada, posebno u posljednjih pedesetak godina, nije ulagalo u obnovu luka i riva na čitavoj hrvatskoj obali, na način i u iznosima kako i koliko se ulaže u mandatu ove Vlade, rekao je ministar Butković.

Naglasio je i kako trenutna ulaganja u projekte ove vrste na nacionalnoj razini iznose oko 2 milijarde kuna.

Europska sredstva

– Iznosi osiguranih financijskih sredstava koriste se zahvaljujući europskim sredstvima, posebno aktualnom operativnom programu, u sklopu kojega ćemo nastaviti investicije u obnovu i unaprjeđenje hrvatske obalne infrastrukture u novoj perspektivi, prvenstveno kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti, ali i zahvaljujući nacionalnim sredstvima, rekao je ministar.

Također je najavio nove planove za ulaganja na području Grada Bakra. Pojasnio je kako će se graditi dodatni pontoni na drugoj strani obale, kao i novi objekt Lučke uprave Bakar, koja će biti u funkciji bakarskog dijela pomorskog dobra, što je projekt u kojemu će resorno Ministarstvo sudjelovati u najvećoj mjeri, u sklopu ulaganja u pomorsko dobro na čitavoj hrvatskoj obali.

– Kao ministar ponosan sam što u investicijskom ciklusu, koji danas iznosi preko 25 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, značajan dio tih investicija predstavlja ulaganja u luke, u obalu, lukobrane i rive te naravno, to ćemo nastaviti i nastavljamo i dalje, zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture te nakon konferencije obišao novouređenu obalu i pontonsku šetnicu.

Copy link
Powered by Social Snap