Pretraga

Ministar Ćorić o poskupljenju plina: ‘Vidim mogućnost umanjenja ovog udara, ali zamrzavanje cijena nije realno’

A- A+

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić komentirao je nadolazeći val poskupljenja plina te rekao kako zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje. Najavio je da će vladin paket vezan uz poskupljenja biti predstavljen u narednim tjednima odnosno do prvog travnja kada će doći do korekcije i plina i električne energije. Intervju je zaključio riječima: ‘Ovdje nema odluke koja će onemogućiti porast cijena’

Tomislav Čorić u Dnevniku Nove TV | Izvor: Screenshot, dnevnik.hr

Ćorić kaže kako će rješenja biti jasnija nakon što budu predstavljena, a zasada ih je nekoliko. Smatra da zamrzavanje cijena nije dugoročno rješenje.

– Kratkoročno možemo imati rješenje kod zamrzavanja cijena naftnih derivata, međutim, ono što jasno stoji državi na raspolaganju jeste administrativna mjera, rekao je za Dnevnik Nove TV. Dodao je kako osobno vidi mogućnost umanjenja ovog udara kroz smanjenje poreznog dijela prihoda koji ubire Republika Hrvatska posebice zbog toga što su u ovom trenutku porezne stope kod plina i struje različite.

Vjeruje i da će stopa rasta dostići 10 postotnih bodova, kaže kako se ide k stabilizaciji proračuna pa je siguran da će se iznaći rješenje ‘koje će prije svega smanjiti udar koje su druge članice EU-a imale, a s druge strane, omogućiti da se opskrba nastavi’.

‘Zamrzavanje cijena nije realna opcija’

Na pitanja novinara postoji li opcija zamrzavanja cijena za kućanstva, a za gospodarstvo da cijene ostanu tržišne, odgovorio je negativno.

– Zamrzavanje cijena nije realna opcija. Namjeravamo djelovati i djelovat ćemo. Nikako neće doći do 80 posto poskupljenja, to će biti znatno manje. Dopustite da vidimo što će donijeti sljedeća dva mjeseca, rekao je Ćorić.

Rekao je i kako bi cijene trebale stagnirati i u jednom trenutku bi trebalo doći do njihova smanjenja. Ono što definitivno utječe i na tu činjenicu je razrješenje gordijskog čvora vezanog za Sjeverni tok dva na koji Hrvatska ne utječe. To su političke igre, smatra, na najvišoj europskoj razini.

‘Gubitak opskrbljivača je njihov problem’

– Cjelokupni gubitak, odnosno problem u kojem se nalaze opskrbljivači u Hrvatskoj je isključivo njihova odgovornost. To je odgovornost njihova managementa koji nije na vrijeme hedgirao cijene i nabavio plin za razdoblje na koje su se ti opskrbljivači javili, rekao je Ćorić. Dodao je kako odgovornost koja je pitanje ljudskog faktora ne smije biti nešto o čemu govorimo u kontekstu pozicije RH.

Na pitanje ima li informaciju hoće li svi opskrbljivači imati dovoljno plina do kraja zime, navodi da u ovom trenutku nema informaciju da neće imati. Kaže da je vrijeme na jedinicama lokalne samouprave da preuzmu odgovornost za ponašanje managementa jer su opskrbljivači u njihovom vlasništvu.

‘Hrvatskoj je potreban stabilan porezni sustav’

O primjeru Poljske, koja je za gorivo na par mjeseci smanjila PDV, kaže kako se radi o nekoj “međuopciji”. Rekao je kako vidi mogućnost i potrebu da se PDV regulira ‘na jedan posebniji način i dugoročno’.

-Česte i mnogobrojne promjene u poreznom sustavu nisu nešto što oblikuje stabilan porezni sustav. Hrvatska treba stabilan porezni sustav. Pokazalo se i da svaki put, kad smo išli s poreznim rasterećenjem, ekonomija je pozitivno odreagirala pa onda, u tom kontekstu bi moglo biti tako i u ovom slučaju, zaključio je Ćorić.

Na pitanje novinara znači li to da će ići s ‘najmanje lošim rješenjem’ kazao je: ‘Kod donošenja ovakvih odluka i u situacijama u kakvoj se nalazimo, donose se odluke koje će za cjelokupnu ekonomiju biti najbolje moguće. Ovdje nema odluke koja će onemogućiti porast cijena’.

 

Copy link
Powered by Social Snap