Pretraga

Na našem tržištu vrlo su cijenjeni i sve traženiji filipinski radnici: ‘Oni su vrijedni, etični i marljivi’

A- A+

Hrvatski poslodavci se često susreću s izazovom nedostatka radne snage. Sukladno tomu, raste i potražnja za stranim radnicima, a oni često dolaze iz prekooceanskih zemalja, poput Filipina. A upravo su zbog svoje radne etike i marljivosti upravo filipinski radnici ti koji su visoko cijenjeni na našem tržištu.

Filipinski radnici | foto: Pinoy385

Procjenjuje se da u Hrvatskoj kontinuirano nedostaje preko 60.000 radnika. Hrvatski zavod za zapošljavanje navodi da je u periodu od siječnja do ožujka ove godine zaprimio 32.863 zahtjeva za radnim dozvolama stranih radnika, dok je izdano 18.263 pozitivnih mišljenja. Iz svega navedenog vidljiv je i dalje veliki deficit radne snage.

Napredak gospodarstva nemoguć je bez odgovarajućih radnika, a pri tome je važno voditi računa o kvaliteti, ne samo o kvantiteti. Jedni od najcjenjenijih stranih radnika na našem tržištu su filipinski radnici. Razlog tome leži u njihovoj kulturi i radnoj etici, ali i u uređenom sustavu od strane Filipina koji vode računa o tome na koji način njihovi radnici dobivaju posao izvan matične zemlje.

Raste potreba za uvozom stranih radnika

– U Hrvatskoj bilježimo kontinuiran rast upita od strane domaćih poslodavaca i svjedočimo sve većoj potrebi za uvozom stranih radnika, posebice radnika s Filipina, rekao je Stjepan Jagodin, direktor agencije Pinoy385, jedne od prvih agencija za zapošljavanje filipinskih radnika u Hrvatskoj.

Pinoy385 – Press event | foto: Pinoy385

Tako posredovanje u zapošljavanju kreće inicijalnom analizom potreba poslodavca, selekcijom radnika s Filipina, ishođenjem potrebnih dokumenata, poput Dozvole za boravak i rad i Vizom za ulazak u Republiku Hrvatsku te organizacijom njihovog dolaska u Hrvatsku.

Uvoz radne snage posljedica je migracija koje se prirodno događaju, a kako smo mi turistička zemlja, najveće su potrebe upravo u vrijeme turističke sezone. No, ni ostale industrije nisu lišene problema nedovoljnog broja kvalitetnih radnika, stoga je važno na vrijeme detektirati potrebe i u svoje timove dovesti radnike koji će svojim doprinosom utjecati na ostvarenje poslovnih ciljeva. Upravo takvi su filipinski radnici.

Filipinski radnici su uglavnom dobro prihvaćeni od strane domaćih poslodavaca i zaposlenika

Jagodin je kazao kako su radnici s Filipina vrijedni, etični i marljivi te rado prihvaćaju hrvatsku kulturu i običaje. Engleski jezik jedan je od službenih jezika Republike Filipini, stoga nemaju teškoća u komunikaciji i sporazumijevanju. Upravo zbog toga, proces integracije puno je jednostavniji i lakši za domaće
poslodavce, ali i za filipinske radnike.

A svoje iskustvo rada u Hrvatskoj je podijelila i jedna filipinska radnica.

– U Hrvatskoj radim već nekoliko godina i mogu reći da su ljudi izrazito pristupačni, atmosfera je vrlo poticajna i motivirajuća, a brojimo i sve više zadovoljnih klijenata. Najčešće radimo posredovanje u zapošljavanju u gospodarskim sektorima poput turizma, ugostiteljstva, građevinarstva, ali i raznih proizvodnih industrija. Domaći zaposlenici rado prihvaćaju radnike s Filipina, stoga je i puno lakše kvalitetno odraditi sve radne zadatke“, pojašnjava Cherilyn, koja i sama dolazi s Filipina, a u agenciji Pinoy385 zadužena je za selekciju i orijentaciju filipinskih radnika.

Filipinska radnica | foto: Pinoy385

Inače, agencija Pinoy385 djeluje preko 5 godina i provodi postupke posredovanja u zapošljavanju u skladu s normama filipinske državne agencije za prekomorsko zapošljavanje (Philippine Overseas Employment Administration) i Ureda za provedbu prekomorskih zapošljavanja (Philippine Overseas Labor Office). Osim cjelokupne usluge koju Pinoy385 nudi, dodatna pogodnost je i jamstvo na uslugu selekcije i posredovanja od 60 dana i kontinuirane evaluacije rada tijekom boravka radnika u Republici Hrvatskoj.

Copy link
Powered by Social Snap