Pretraga

Najveća regionalna konferencija i sajam kulture građenja i održivog razvoja dolaze u zagrebačku Arenu

A- A+

Krajem ovoga ljeta zagrebačka Arena ugostit će najveću regionalnu konferenciju i sajam kulture građenja i održivog razvoja ArhiBau. U fokusu dugoočekivane konferencije i sajma bit će održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu, podizanje standarda stanovanja te obnova potresom pogođenih područja.

arena zagreb

Regionalna konferencija i sajam kulture građenja i održivog razvoja – ArhiBau, Arena Zagreb | foto: Arena Zagreb

Konferencija i sajam ArhiBau ugostit će predstavnike regionalne arhitekture, graditeljstva i građevinskog sektora, kao i druge važne dionike u industriji.

Po prvi puta u regiji održat će se ArhiBau, sajam kulture građenja i održivog razvoja. U organizaciji Društva arhitekata Zagreb, od 02. do 04. rujna zagrebačka Arena ugostit će dugoočekivanu dvojezičnu konferenciju i sajam čiji će fokus biti usmjeren na održivost u urbanizmu, arhitekturi i graditeljstvu te podizanje standarda stanovanja te obnovu potresom pogođenih područja.

Na trodnevnoj konferenciji prezentirat će se novi trendovi u industriji graditeljstva, predstavit će se hrvatski i strani proizvođači te proizvode, usluge i zelene tehnologije u graditeljstvu, koje će biti okosnica buduće zelene i digitalne tranzicije.

Europski zeleni plan u fokusu

Glavna tema konferencije bazirana je na novoj inicijativi Europske Komisije, novi europski Bauhaus, koji ima za cilj provesti europski zeleni plan. Riječ je o nimalo laganom zadatku, pogotovo u doba pandemije koronavirusa, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, kao što su potresi na Zagrebačkom području i području Sisačko-moslavačke županije.

– ArhiBau 2021 je zamišljen kao sajam arhitekture, graditeljstva i održivog razvoja te međunarodna konferencija na kojoj će sudionici razmatrati budućnost prostora u Republici Hrvatskoj i šire, uz upravljanje rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj, izjavio je Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Izdvojeni članak

Dodijeljena je najznačajnija nagrada u građevinarstvu: Među dobitnicima i otac poznatog hrvatskog glazbenika

Okosnica programa ArhiBau je ekološko, ekonomski isplativo i energetski učinkovito usmjerenje planiranja, projektiranja, gradnje, održavanja i upravljanja zgradama i infrastrukturom te dostupnosti i cjenovne pristupačnosti obnovljenih ili novih prostora, ali i budućih ulaganja u sektorima arhitekture i graditeljstva.

Osnovne programske cjeline konferencije bit će:

  • Okviri kulture građenja u 21. stoljeću,
  • Urbanizam 2021,
  • Dani zagrebačke arhitekture 2021,
  • Kulturna baština 2021 te
  • ARTUR – Arhitektura i turizam 2021.

O izlagačima:

120 izlagačkih pozicija, na 6.000 kvadratnih metara, iz graditeljskog sektora u kategorijama: Usluge projektiranja, obnove i rekonstrukcija, građenja, krovopokrivačkih radova te uređenja interijera; Održivi građevinski materijali i tehnologije; Modeli obnove u potresom pogođenim područjima; Zelena infrastruktura, promet i energetika; Interijeri i novi trendovi; Digitalizacija, health & well-being; Elementi kružnog gospodarstva; obnovljivi izvori energije, water & waste management, recikliranje…

Prilika za Hrvatsku da podigne standarde stanovanja i života

Važnost klimatskih promjena i utjecaja na okoliš u svim aspektima svojeg djelovanja prepoznali su i iz Zelene banke (EBRD), zbog čega su odlučili podržati konferenciju ArhiBau.

– Drago nam je da EBRD-ove inicijative Zeleni gradovi i Urbana regeneracija prate ciljeve ArhiBau konferencije. Raduje nas što ćemo imati priliku podijeliti svoje iskustvo i pomoći Hrvatskoj da prepozna ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija. Kao banka, EBRD se obvezala osigurati financijska sredstva i savjetodavnu podršku za poticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj, izjavila je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk.

Izdvojeni članak

Novi europski Bauhaus: Najavljena dodjela nagrada za 2021. godinu u 10 kategorija

Značaj nove inicijative Europske Komisije i ArhiBau sajma i konferencije za regiju i Republiku Hrvatsku istaknula je i hrvatska europarlamentarka Željana Zovko.

– Zadovoljstvo mi je kao članici Odbora za kulturu i obrazovanje i članici prijateljske skupine zastupnika za Novi europski Bauhaus sudjelovati na sajmu i konferenciji ArhiBau. Smatram da je ovaj događaj izvrsna prilika za razmjenu mišljenja i generiranje novih rješenja za daljnju zelenu i digitalnu tranziciju te održivu i klimatski neutralnu budućnost EU-a, navodi Zovko.

Prijave za izlagače – do kraja srpnja

Interes za događanje izuzetno je velik što dokazuje do sada zaprimljeni broj prijava iz cijele regije. Prijave traju do kraja srpnja i zaprimaju se na ArhiBau ili na adresu elektroničke pošte sajam@arhibau.hr ili konferencija@arhibau.hr. Za sudjelovanje na sajmu bit će nužno pripremiti covid putovnice.

Sajam i konferencija održavaju se u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom i pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma i sporta te Grada Zagreba.

Najveća regionalna konferencija i sajam kulture građenja i održivog razvoja dolaze u zagrebačku Arenu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap