Pretraga

Dodijeljena je najznačajnija nagrada u građevinarstvu: Među dobitnicima i otac poznatog hrvatskog glazbenika

A- A+

U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva objavljeni su i ovogodišnji dobitnici najznačajnije nagrade u građevinarstvu, Kolosa. Nagrada se dodjeljuje u nekoliko kategorija uključujući osobit doprinos Komori, njenoj promidžbi u zemlji i inozemstvu, za doprinos graditeljstvu te za razvoj građevinske djelatnosti.

nagrada kolos

Građevinarstvo, ilustracija; u krugu nagrda Kolos | foto: Unsplash

Kolos se dodjeljuje  jednom kandidatu ili timu od najviše tri člana.

U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, održanih krajem prošlog tjedna u Opatiji, u nekoliko je kategorija dodijeljena najznačajnija nagrada struke, Kolos. Godišnja nagrada Komore dodjeljuje se za osobit doprinos Komori i njenoj promidžbi u zemlji i inozemstvu, za doprinos graditeljskoj struci te za razvoj građevinske djelatnosti.

Nagrada se dodjeljuje u nekoliko kategorija, a ona za životno djelo ove je godine pripala dr.sc. Zvonimiru Mariću, dipl.ing.građ., ocu poznatog hrvatskog glazbenika Jeronima Marića.

Tko su dobitnici Kolosa?

Kolos je nagrada Hrvatske komore inženjera građevinarstva, a dodjeljuje se za:

  • iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju struke,
  • javnu prepoznatljivost i priznatost te razvoj tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i u svijetu,
  • izuzetna inženjerska dostignuća primijenjena u izgradnji objekata konstrukcije te
  • poticanje investicija i doprinos razvoju i unapređenju graditeljske djelatnosti.

Nagrada za životno djelo ove je godine pripala  prof.dr.sc. Zvonimiru Mariću za njegov cjeloživotni profesionalni angažman te strastvenu predanost projektiranju konstrukcija, a kasnije i nastavnom radu kroz koji je educirao velik broj inženjera.

Kolos u kategoriji geotehnike dobio je dr. sc. Mirko Grošić za projekt Roxanich Heritage wine hotel i 5 etažni vinski podrum vertikalno ukopan u postojeću padinu dubine do 23 metra. Ovim projektom obrađeno je osiguranje kompleksne građevne jame u geološki zahtjevnim uvjetima, a sve je modelirano BIM pristupom što sve zajedno predstavlja iskorak u projektiranju i struci te primjer korištenja novih tehnologija u građevinarstvu u skladu sa svjetskim trendovima.

Još jedan dobitnik nagrade u kategoriji geotehnike za projekt građevinske jame nedavno otvorene dnevne bolnice Sv. Duh u Zagrebu je inženjer Pero Šiša koji je sudjelovao u svim fazama projekta izvedbe ove građevinske jame.

Izdvojeni članak

Problem koji postaje novi vrijedan proizvod: Zbrinjavanje i obrada građevnog otpada

Nagrada Kolos za organizaciju građenja i stručni nadzor građenja dodijeljena je inženjerima Eugeniu Močiniću, Ivici Mršiću te Draženu Šunjiću i to za stručni nadzor građenja turističkog kompleksa Hilton Costabella u Rijeci. Radi se o jednoj od najznačajnijih stranih investicija u turizmu u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina. U istoj kategoriji dodijeljen je inženjerima Ines Pean, Luki Ceneru te Marijani Čančar Kolos za stručni nadzor nad rekonstrukcijom i izgradnjom ACI marine Rovinj, najluksuznijoj marini u sustavu ACI.

Kolosa za betonske konstrukcije ove je godine dobio inženjer Predrag Presečki za projekt tri kongresne dvorane velikih raspona. Radi se o kongresnoj dvorani uz hotel Royal u Opatiji, dvorani novog Convention centra – Solaris kraj Šibenika te dvorana uz hotel Grand u Neumu.

Nagradu Kolos za betonsko-drvne konstrukcije za projekt krovne konstrukcije sportske dvorane Zeleni brijeg dobili su inženjeri Nikola Miletić, Dražen Strunje te Antonio Šafranko. Za projekt konstrukcije plinske kombi kogeneracijske elektrane EL-TO Zagreb nagradu Kolos za betonsko-čelične konstrukcije dobili su inženjeri Martin Arežina, dr.sc. Marin Franetović te Danijel Filaković.

U kategoriji konstrukcije za projekt obnove i rekonstrukcije poplavom oštećenih Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu tj. za zidanu konstrukciju nagradu Kolos dobili su inženjeri prof.dr.sc. Davor Grandić, Goran Grget te Ivana Šuto. U kategoriji hidrotehnika inženjer Josip Prcela, dobitnik je nagrade Kolos za projekt pristana plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku.

Nagrade za otklanjanje posljedica potresa

U kategoriji potresno inženjerstvo nagrada za otklanjanje posljedica potresa u Petrinji dodijeljena je inženjerima Maji Baniček, dr.sc. Mariji Demšić te dr.sc. Jošku Kroli kao operativnim koordinatorima stožera u Petrinji koji su dali značajan doprinos organizaciji i provedbi hitnih pregleda potresom oštećenih građevina u Petrinji.

Kolosom nagrađeni inženjeri za otklanjanje posljedica potresa u Glini su Krešimir Mićić i Igor Sušilović koji su, smjestili i vrlo uspješno koordinirali stožer smješten u prostorijama osnovne škole.

Izdvojeni članak

Solidarnost i pomoć stručnjaka koji ne poznaju granice: Tko su ‘Plave kacige’?

– Kako su stručnjaci na terenu bili iz različitih struka, građevinski inženjeri, arhitekti, inženjeri strojarstva i elektrotehnike i drugih tehničkih struka, tim koordinatora svoje je znanje i iskustvo stečenima radom u struci, ali i stečenim tijekom brzih pregleda nakon potresa u Zagrebu iz ožujka 2020. godine, nesebično dijelio s ostalim strukama, objašnjavaju iz Komore.

Kolos za potresno inženjerstvo za otklanjanje posljedica potresa u Sisku dobili inženjeri Karmen Komljen Petošić, Domagoj Bunarđija i Ivan Matorić. U kategoriji vanjska pravna osoba nagrada Kolos za izniman doprinos u poslijepotresnoj procjeni oštećenja, saniranju posljedica i planiranju obnove nakon zagrebačkog i sisačko-moslavačkog potresa 2020. dodijeljena je Građevinskom fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Zašto KOLOS?

Naziv KOLOS odabran je jer se njime, prije svega, željelo istaknuti inženjera čovjeka koji svojim inženjerskim dostignućima čini nešto veliko značajno, nešto kolosalno, objašnjavaju iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva te dodaju da je pojam ‘kolos’ ušao i u svakodnevni govor, jer kada želimo reći da je nešto zapanjujuće najčešće ćemo reći upravo da je kolosalno.

– I naš Kolos “čovjek-zgrada” nosi dio opisane simbolike. Iako u naravi malen, želi prenijeti velike i važne poruke:

  • čovjek oslobađa svoju sposobnost i udahnjuje život građevini,
  • čovjek i građevina stupovi su života i svijeta,
  • “čovjek-zgrada” slavi ljudske dosege i na njima zahvaljuje, dodaju iz Komore.

KOLOS:

Gigantski lik poziv je na ljudski heroizam, snagu i upornost; predočuje sve ono što čovjek mora svladati da bi oslobodio i razvio svoju osobnost. Uspravljeni kolos uzlazni je simbol samopotvrđivanja. Simboličke teme kolosa u sklopu hramova izražavaju život udahnut u građevinu. Za kolose se može reći da su uporanj života i uporanj svijeta, veza između neba i zemlje, između božanskog i svjetovnog. Oni slave zasluge, pothvate i pobjede, evociraju čovjekovu zahvalnost nečemu uzvišenome. Stoga ne čudi što se tako često upotrebljavaju u pohvalnim metaforama.
Dodijeljena je najznačajnija nagrada u građevinarstvu: Među dobitnicima i otac poznatog hrvatskog glazbenika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap