Pretraga

Nagrade KOLOS za izvrsnost u graditeljstvu – trijumf stadiona NK Osijeka i Pelješkog mosta

A- A+

U sklopu manifestacije 17. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG) tradicionalno su dodijeljene godišnje nagrade za izvrsnost u graditeljstvu – KOLOS. Kao najuspješniji projekti istaknuli su se stadion NK Osijeka i Pelješki most.

stadion nk osijek

stadion nk osijek | foto: nk osijek

Projekt stadion NK Osijeka nagrađen je u čak tri kategorije, za konstrukciju, stručni nadzor i za ispitavanje konstrukcije, dok su dvije nagrade otišle inženjerima koji su provodili stručni nadzor nad geotehničkim radovima i temeljenjem te nad montažom čelične konstrukcije Pelješkog mosta.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Radovi na stadionu Pampas bliže se kraju: Pogledajte kako će izgledati novi stadion u Osijeku

Zanimljivi nagrađeni projekti

Nagradu KOLOS u kategoriji Konstrukcija dobila su četiri projekta. Za projekt škola nogometa i stadion NK Osijek u kategoriji konstrukcija dobitnici su Zorislav Đurašević i Damir Vujčić, dok je Veljko Prpić dobitnik za konstrukciju projekta Mosta Ston. Za projekt konstrukcije poslovne zgrade Infobipa u Zagrebu dobitnici KOLOS-a  su mr.sc. Ivan Palijan, Siniša Lulić i Vladimir Crneković. Za projekt konstrukcije ovješene staklene fasade 220 metara visokog tornja u Parizu, Tour Hekla, dobitnik KOLOS-a je Nebojša Buljan.

U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor na mostu Drava dobio je Ernest Ević, dok je za stručni nadzor za geotehničke radove i temeljenje na Pelješkom mostu nagradu dobio inženjer Ivo Barbalić. Darko Ojvan i Hrvoje Sučić dobitnici su nagrade za stručni nadzor građenja na Školi nogometa i stadionu NK Osijek. Za stručni nadzor u izgradnji resorta Petram dobitnica je inženjerka Matea Vrljičak, dok je Zoran Trogrlić dobitnik KOLOS-a za stručni nadzor na montaži i AKZ čelične konstrukcije na Pelješkom mostu.

Pelješki most | MPGI

Izdvojeni članak

Ovako se gradio Pelješki most: Bilo je itekako puno izazovnih trenutaka

Zamolo i Radnić dobili nagradu za životno djelo

Nagradu u kategoriji geotehnika za projekt ‘Sanacija klizišta Bračak u Andraševcu na DC14’ dobitnici KOLOS-a su Jurica Škevin, Zlatko Mihalinec i Morana Krulić, dok su u kategoriji Druge specijalnosti struke za ispitivanje konstrukcije  na novom stadionu NK Osijek dobitnici nagrade KOLOS dr.sc. Damir Varevac, dr.sc. Damir Markulak te dr.sc. Jurko Zovkić.

U kategoriji Vanjske pravne i fizičke osobe nagradu KOLOS za poseban doprinos razvoju struke, poticanju investicija i doprinos razvoju i unapređenju graditeljske djelatnosti dobio je Davor Trlaja. Za organizaciju građenja dobitnik KOLOS-a za ujednačavanje metodologije pristupa investitora i izvođača rješavanju problema rasta cijena je inženjer građevinarstva Branimir Bosanac. Nagradu Kolos za životno dijelo dobili su mr.sc. Mihaela Zamolo i prof.dr.sc. Jure Radnić.

KOLOS nagrade 2023.

KOLOS nagrade 2023. | foto: HKIG

Pogledjate ovdje tko su dobitnici najboljih arhitektonskih ostvaranja Udruženja hrvatskih arhitekata u 2022. godini.

Copy link
Powered by Social Snap