Pretraga

Raste broj zaposlenih građevini, unatrag 9 godina čak 6% godišnje

A- A+

U Opatiji se održavaju 18. Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva, skupa struke s kojega su poslane jake poruke o važnosti građevine za gospodarski rast Hrvatske. U sklopu događanja istaknuto je kako je od 2015. do danas broj radnika u građevini u prosjeku rastao oko 6 % godišnje, znatno brže u odnosu na prosjek EU. Kao i da sektor građevine sekundarno povećava broj zaposlenih u drugim sektorima. Također, tradicionalno su dodijeljene i nagrade za izvrsnost u graditeljstvu KOLOS.

gradilište

gradilište | foto: Freepik

Jedno novostvoreno radno mjesto u građevinarstvu generira dva dodatna radna mjesta u drugim djelatnostima, rekla je je na otvorenju 18. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva predsjednica Komore, Nina Dražin Lovrec istakavši tako važnost građevine za gospodarski rast u zemlji.

Izdvojeni članak

DZS: Lani izdano 11.564 građevinskih dozvola, 3,6% više nego 2022.

Naime, rekla je Dražin Lovrec, građevina u Hrvatskoj generira 5% ukupnog BDP-a.

– Na putu prema oporavku i gospodarskom rastu jedna od ključnih uloga pripada građevinskoj struci. Građevinarstvo se smatra jednim od tradicionalnih stupova hrvatske ekonomije i statistike svjedoče o tome. Doprinos naše djelatnosti gospodarstvu je izuzetan. U 2023., od ukupnoga broja zaposlenih u RH, 8 % je zaposlenih u našoj djelatnosti, a generiramo približno 5 % hrvatskoga BDP-a, rekla je.

Kontinuirani rast zaposlenih

U sklopu događanja istaknuto je i kako je od 2015. do danas broj radnika u građevini u prosjeku rastao oko 6 % godišnje, znatno brže u odnosu na prosjek EU. Kao i da je rast bruto dodane vrijednosti građevinarstva u prvom kvartalu ove godine čak 13,1 %. Rečeno je i kako se bilježi sve brži rast investicija u fiksni kapital od 10,8 posto.

Ove podatke pak prati i obujam građevinskih radova. Naime, statistika pokazuje da je u prva tri mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 14,6 posto u odnosu na 2023. godinu.

KOLOS nagrade

U sklopu 18. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva tradicionalno su dodijeljene i nagrade za izvrsnost u graditeljstvu KOLOS. Ističe se nagrada KOLOS za životno djelo koja je dodijeljena Borisu Androiću.

Nova Gradska knjižnica Rijeka u Rijeci dobila je nagradu u kategoriji projektiranje/ konstrukcije te je KOLOS dodijeljen inženjerima Saši Mitroviću, Draganu Ribariću i Marku Ptičeku.  U kategoriji projektiranje/geotehnika nagradu KOLOS dobio je Dalibor Ružić za projekt tunela Podmurvice na DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka dok je za isti projekt, kao glavnom  projektantu  za idejni, izvedbeni i glavni projekt, KOLOS dodijeljen Damiru Šimuniću.

Nagradu KOLOS u kategoriji projektiranje pomorske građevine dobio je Josip Zekan za projekt lukobrana Luke Sali. U kategoriji Stručni nadzor građenja nagradu KOLOS za stručni nadzor izgradnje pristupnih cesta mostu Pelješac Duboka-Šparagovići-Zaradeže dobili su inženjeri Edvin Bralić i Faruk Alibegić. dok je KOLOS za vođenje građenja dodijeljen  Suadu Julardžiji za vođenje građenja Tunela Podmurvice na  državnoj cesti D403.

Gradska knjižnica Rijeka | foto: Grad Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka | foto: Grad Rijeka

Građevina u Hrvatskoj generator je gospodarskog rasta, lani je izvedeno radova u vrijednosti od 7 milijardi eura, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap