Pretraga

Solidarnost i pomoć stručnjaka koji ne poznaju granice: Tko su ‘Plave kacige’?

A- A+

Talijansko veleposlanstvo u Republici Hrvatskoj organiziralo je hibridnu konferenciju ‘ Obnova i rekonstrukcija nakon potresa’. Nakon razornog petrinjskog potresa u prosincu prošle godine talijanskim stručnjacima za zaštitu kulture, ‘Plavim kacigama’  trebalo je tek desetak dana da se pridruže hrvatskim konzervatorima i restauratorima u akcijama hitne evakuacije zaštićenih pokretnih kulturnih dobara.

plave kacige

Plave kacige u Petrinji nakon potresa | foto: Ministarstvo kulture i medija

Hibridna konferencija održana je jučer u Novinarskom domu, a otvorila ju je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Konferenciju ‘Obnova i rekonstrukcija nakon potresa‘ ministrica Obuljen Koržinek otvorila je zahvalom talijanskom veleposlaniku Pierfrancescu Saccu, kao i talijanskim stručnjacima u sklopu Odreda karabinjera za zaštitu kulturne baštine ‘Plavih kaciga’.

Naime, nakon razornog petrinjskog potresa u prosincu prošle godine ‘Plavim kacigama’ trebalo je samo desetak dana da se okupe i pridruže restauratorima i konzervatorima Ministarstva kulture i medija u obilasku najugroženijih lokaliteta na potresom pogođenim područjima te hitnoj evakuaciji zaštićenih pokretnih kulturnih dobara.

Kvalitetna obnova kulturne baštine

Ministrica Obuljen Koržinek osvrnula se na korake koji predstoje, a među kojima je i obnova kulturne baštine.

– Ispred nas su teški i zahtjevni zadaci, no ohrabruje nas upravo ova solidarnost koju su nam već iskazali talijanske kolege u najtežim trenucima, kao i buduća pomoć stručnjaka koji će svojim znanjima i iskustvom pridonijeti kvalitetnoj obnovi naše i europske kulturne baštine, navodi Obuljen Koržinek.

Izdvojeni članak

Zbog obnove se iseljava jedan od najveći umjetnički muzeja u Hrvatskoj

Ravnatelj uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše prezentirali su štete uzrokovane katastrofalnim potresima koji su 2020. godine pogodila kontinentalnu Hrvatsku.

Tko su 'Plave kacige'?

‘Plave kacige’ su radna skupina koju 2015. godine uspostavlja UNESCO kao odgovor na neprestane nemire ISIS-a u “kolijevci civilizacije” u Mezopotamiji, od Mosula do Palmire. Prva interventna skupina formirana je 2016. godine prema dogovoru Unescoa i talijanske vlade. Grupu čine pripadnici vojske i civila specijalizirani za suzbijanje ilegalne trgovine kulturnim artefaktima te spašavanje vrijednih predmeta u hitnim situacijama.

Rad ‘Plavih kaciga’ unutar UNESCO-ova Globalnog saveza ‘Unite4heritage‘ predstavio je Paolo Scarpitti, konzervator talijanskog Ministarstva kulturne baštine i turizma. U timu ‘Plavih kaciga’ koji je u siječnju došao na potresom pogođeno područje bili su voditelj misije Luigi Spadari te stručni voditelj misije Francesco Progida.

Izdvojeni članak

Nakon rješavanja konstrukcijske obnove triju zagrebačkih škola na red dolaze sakralne građevine

Zajedničkim naporima talijanskog i hrvatskog tima nakon potresa su uspješno evakuirane zbirke umjetnina iz Galerije ‘Krsto Hegedušić’ i gradiva Sabirnog arhivskog centra. Obilaskom najugroženijih lokacija tada je utvrđen i izbor objekata čiji će se zaštićeni ili drugi vrijedni inventar evakuirati u koordinaciji s članovima Hrvatske gorske službe spašavanja i Stožera civilne zaštite te glavne koordinatorice za statičku provjeru Hrvatskog inženjerskog saveza Mihaele Zamolo.

Solidarnost i pomoć stručnjaka koji ne poznaju granice: Tko su ‘Plave kacige’?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap