Pretraga

Novi europski Bauhaus: Najavljena dodjela nagrada za 2021. godinu u 10 kategorija

A- A+

Prva konferencija o Novom europskom Bauhausu održana je 22. i 23. travnja 2021. u organizaciji Europske komisije. Konferenciju je otvorila predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

Foto: Unsplash

U svojem je obraćanju Ursula von der Leyen navela da je najveću krizu našega planeta, klimatsku krizu, moguće riješiti samo zajedničkim radom i integriranim pristupom. Inicijativa Novi europski Bauhaus pokrenuta je 100 godina nakon povijesnoga Bauhausa radi pružanja nade, poticanje inspiracije i istraživanja novih mogućnosti za budućnost. Kao i povijesni Bauhaus i Novi europski Bauhaus promicat će funkcionalnost, priuštivost i ljepotu, ali će imati i suvremenu dimenziju održivosti.

Predsjednik Europskoga parlamenta, David Sassoli, istaknuo je da je EU na suvremene izazove današnjice odgovorila Europskim zelenim planom, strategijom rasta EU-a koja će biti materijalizirana kroz Novi europski Bauhaus te koja će djelovati povezivanjem kulture, umjetnosti, znanost i tehnologije. Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, istaknule su da Novi europski Bauhaus nije elitistički pokret te da je namijenjen svima te da Europska komisija velike nade polaže na aktiviranje mladih.

Inovativne ideje i nagrade

Konferencija je, uz povjerenice Ferreiru i Gabriel, okupila cijeli niz govornika, kao što su Mike Bloomberg, dugogodišnji gradonačelnik New Yorka, arhitekti Shigeru Ban i Bjarke Ingels, klimatske aktivistice Gina Gylver i Sheela Patel, umjetnik Olafur Eliasson, John Schellnhuber, utemeljitelj Instituta za istraživanje utjecaja na klimu i dr.

Tijekom konferencije povjerenice Ferreira i Gabriel najavile su dodjelu nagrade Novog europskog Bauhausa radi nagrađivanja najboljih primjera dobre prakse i inovativnih ideja te promicanja inicijative. Obavijestile su da će biti dodijeljeno ukupno 20 nagrada u 10 tematskih kategorija. U okviru svake od tematskih kategorija bit će dodijeljene po dvije nagrade – New European Bauhaus Award (za postojeće i dovršene primjere/projekte u pojedinačnome iznosu od 30.000 EUR) i New European Bauhaus Rising Stars (za koncepte i ideje mladih do 30 godina u pojedinačnome iznosu od 15.000 EUR).

Tematske kategorije su:

  1. tehnike, materijali i procesi za gradnju i dizajn,
  2. gradnja u duhu kružnosti,
  3. rješenja za ko-evoluciju izgrađenoga okoliša i prirode,
  4. regenerirani urbani i ruralni prostori,
  5. proizvodi i životni stil,
  6. očuvano i transformirano kulturno nasljeđe,
  7. ponovno osmišljeni prostori za susret i dijeljenje,
  8. mobilizacija kulture, umjetnosti i zajednica,
  9. modularna, prilagodljiva i mobilna životna rješenja i
  10. interdisciplinarni modeli obrazovanja.

Više informacija o nagradi Novog europskog Bauhausa može se pronaći na https://europa.eu/new-european-bauhaus/2021-prizes_en, a na istoj je poveznici moguće i podnijeti kandidaturu za nagradu.

Copy link
Powered by Social Snap