Pretraga

Napustio nas je arhitekt i urbanist Ante Rožić, dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo

A- A+

U subotu, 14. kolovoza 2021. godine, napustio nas je uvriježeni arhitekt i urbanist Ante Rožić, koji je ujedno dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo te se smatra jednim od ključnih protagonista hrvatske arhitekture u drugoj polovici 20. stoljeća. Rožić je većinom djelovao na području Južne Dalmacije, a najpoznatiji je po realizaciji velikog broja hotelskih i ugostiteljskih objekata te objekata društvenog standarda i javnih namjena.

Ante Rožić

Hrvatski arhitekt i urbanist Ante Rožić (1934.-2021.) | foto: UHA

Arhitekt i urbanist Ante Rožić (1934.-2021.), dobitnik Nagrade Viktor Kovačić za životno djelo, preminuo je u subotu, 14. kolovoza 2021. godine u Zagrebu, izvijestilo je Udruženje hrvatskih arhitekata. Oproštaj od uvriježenog hrvatskog arhitekta i urbanista bit će u krugu obitelj.

Ante Rožić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1959. godine. Njegov se stručni interes, u širokom rasponu od urbanističkih planova do arhitektonskih projekata i interijerskih rješenja, ostvarivao prvenstveno u prostorima Makarske, odnosno Makarskog primorja. Na tom je području arhitekt i urbanist Rožić realizirao veliki broj hotelskih i ugostiteljskih objekata te objekata društvenog standarda i javnih namjena.

Izdvojeni članak

Napustio nas je Željko Kovačić, jedan od najkreativnijih hrvatskih arhitekata poznat po muzejskim postavima

Ključni protagonist hrvatske arhitekture

Naš uvriježeni arhitekt i urbanist Rožić svoj je stručni rad započeo još 1960. godine u projektnom birou Suradnik u Makarskoj. Taj se biro 1963. godine integrira s Investprojektom iz Zagreba, a kasnijom podjelom nastaje samostalni projektni biro Investprojekt Makarska, u kojem je Rožić neprekidno radio kao voditelj arhitektonske grupe.

Rožić slovi za jednog od ključnih protagonista hrvatske arhitekture u drugoj polovici 20. stoljeća, koji je svoj radni vijek većinom proveo u Makarskoj, a najveći dio opusa ostvario je upravo u Južnoj Dalmaciji. Neke od njegovih ranih realizacija ostaju nedovoljno zabilježene u hrvatskoj arhitektonskoj povijesti, kao što je to, primjerice, crkva Uznesenja Marijina u Podgori. Nakon tog Rožićeva oblikovnog iskoraka na tragu latinoameričke arhitekture, uslijedio je niz prepoznatih radova u turističkim tipologijama i javnim zgradama, po čemu je ipak najpoznatiji.

Hotel Maestral u Brelima

Među njegovim prvim nagrađivanim realizacijama je hotel Maestral u Brelima, a na kojem je radio zajedno s arhitektima Matijom Salajem, Julijem De Lucom i Bernardom Bernardijem. Riječ je nevjerojatnom ostvarenju, gdje je konfiguracija kultiviranog krajolika sedrenih suhozida ujedno replicirana u javnim prostorijama hotela, a interijer brižljivo projektiran u duhu sinteze vizualnih umjetnosti.

hotel Maestral

Hotel Maestral u Brelima | foto: UHA

Spoj s prirodom

Arhitekt i urbanist Rožić je već na početku svojeg rada razvio posebnu metodu projektiranja koja izvire iz neposrednog, osobnog kontakta s mjestima na kojima je radio. Tome je također pridonijela činjenica da je uvelike pridavao pažnju svakom pojedinom kamenu i stablu na lokacijama gdje je gradio.

Radeći tako u ambijentima snažnih prirodnih obilježja i urbanih identiteta Makarskog primorja, Rožićev rad bio je usmjeren prema kultiviranju vlastite autentičnosti, a istodobno jasno povezan s međunarodnim kretanjima šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Osim toga, njegov je opus uvelike pridonio činjenici da je Južna Dalmacija internacionalno relevantna regija arhitektonskog mediteranskog modernizma.

Izdvojeni članak

Je li studij arhitekture dovoljno dobro izveden? Studenti kažu da je pandemija malo poljuljala sve

Neka od njegovih vrijednih ostvarenja

Hotel Maestral u Brelima (1965., s Matijom Salajem i Julijem De Lucom, interijer Bernardo Bernardi), Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori (1968.), Hotel Berulia u Brelima (1970., interijer Bernardo Bernardi), Turistički centar Brela (1969., interijer Bernardo Bernardi), Odmaralište Novi Sad u Igranima (1973.), Hotel Meteor u Makarskoj (s Vjerom Laznibat, 1973.), Pošta u Makarskoj (1977.), Institut Planina i more i Malakološki muzej u Makarskoj (1978.), Dom zdravlja u Makarskoj (1978.).

crkva Uznesenja Marijina

Župna crkva Uznesenja Marijina u Podgori | foto: UHA

Copy link
Powered by Social Snap