Pretraga

Novi diplomski studij na GrAFOS-u održavat će se na dva jezika: Obrazovat će buduće potresne inženjere

A- A+

Radi se o diplomskom studiju iz područja koje se bavi izvanrednim djelovanjima na konstrukcije poput požara, potresa, poplava, eksplozija i slično. Financira se bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a održavat će se na hrvatskom i engleskom jeziku.

Novi diplomski studij na GrAFOS-u | Foto: Grad Zagreb i GrAFOS

Na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek u ponedjeljak, 11. listopada, održana je završna konferencija projekta izrade Internacionalnog studijskog programa Konstrukcije otporne na izvanredna djelovanja – Resilient Structures (Interstruct), koji će se na spomenutoj visokoškolskoj instituciji izvoditi na hrvatskom i engleskom jeziku, a studentima će omogućiti stjecanje znanja iz specifičnog područja koje se bavi izvanrednim djelovanjima na konstrukcije, piše Glas Slavonije.

Rad na izradi ovog studijskog programa započet je 12. listopada 2018. godine, potpisivanjem ugovora između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za strukovno obrazovanje odraslih te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a u njegovoj je provedbi sudjelovao veliki broj nastavnika i studenata Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, koji su na brojnim radionicama koje su održali domaći i strani stručnjaci usavršavali svoje kompetencije.

Izdvojeni članak

Studenti geodezije o svom fakultetu: ‘Geodezija je ispunila sva moja očekivanja’

– Glavni je poticaj pokretanju ovoga studija nedostatak specijaliziranih studija koji se bave izvanrednim djelovanjima, poput potresa, požara, eksplozija, vjetra i slično. Pregledom studija koji se nude u europskom akademskom prostoru utvrdili smo da ne postoji sličan program koji će s konstruktorskog stajališta odgovoriti na potencijalne prijetnje društvu i zajednici. Nažalost, tijekom provedbe projekta dobili smo potvrdu potrebe za ovaj profil stručnjaka, nakon što su potresi u Zagrebu 2020. godine i na Banovini 2021. godine pokazali veliki deficit stručnjaka specijaliziranih za ovakve katastrofe – rekao je dekan GrAFOS-a za Glas Slavonije, prof. dr. sc. Damir Varevac.

Dekan je istaknuo kako je ovaj sveučilišni diplomski studij samo nastavak velikog iskustva koje Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek ima u području potresnog inženjerstva. Začetnik razvoja istraživanja potresnih djelovanja i potresnog inženjerstva općenito na GrAFOS-u bio je pokojni prof. dr. sc. Vladimir Sigmund.

Copy link
Powered by Social Snap