Pretraga

Studenti geodezije o svom fakultetu: ‘Geodezija je ispunila sva moja očekivanja’

A- A+

Već smo pisali o tome kakva je situacija na fakultetima arhitekture i građevine u Hrvatskoj, a sada je na red došla i geodezija. Inače, u Zagrebu su upravo ta tri fakulteta smještena u istu zgradu, pa se tako i studenti koji će jednom surađivati, mogu međusobno upoznati.

foto: Pexels; Vlada Karpovich

Kada je u pitanju gradnja, potrebno je u obzir uzeti i geodeziju. Kako piše na Wikipediji, geodezija je znanost koja se bavi izmjerom i kartiranjem Zemljine površine i promatranjem njenog gravitacijskog polja i geodinamičkih pojava kao: pomicanjem polova, plimom i osekom, te gibanjem zemljine kore u trodimenzionalnom prostoru kroz vrijeme.

Upravo zbog toga, pri gradnji je nemoguće izostaviti geodete. Gradnja je općenito jedan od onih visokorizičnih poslova gdje i najmanja greška može biti pogubna, pa tako i ona od strane geodeta.

Iako geodeti nisu toliko razvikano zanimanje, fakultet je itekako poznat. U Zagrebu pogotovo, s obzirom na to da se upravo tamo nalazi jedna od najboljih menzi u gradu. Ali naravno, nije to razlog zašto studenti upisuju upravo taj faks. Ili barem nije primaran. Zašto upisuju ovaj faks i kakvo je stanje na samom fakultetu, samo su neka od pitanja koja smo postavili budućim geodetima.

Izdvojeni članak

Je li studij arhitekture dovoljno dobro izveden? Studenti kažu da je pandemija malo poljuljala sve

– Iskreno na početku nisam baš imao ideju o tome kakav je fakultet i što se točno uči i radi, ali sam se ugodno iznenadio. Shvatio sam da je geodezija puno više od mjerenja međa i da, ako se dovoljno potrudiš i radiš na sebi i van fakulteta da ti može biti jako, jako zanimljivo i nepredvidljivo. Fakultet nije lagan, ali ispite iskreno učim s guštom i što više i temeljitije učim gradivo bude mi zanimljivije. Svaki kolegij mi je na svoj način zanimljiv i dosta koristan. Imam osjećaj da me fakultet dobro priprema za posao, ali da ipak treba raditi malo na sebi i van fakulteta. Potrebno je biti u korak s novim tehnologijama koje se razvijaju eksponencijalno, treba stalno biti updatean. Za posao se ne brinem, jer uvijek ima posla za uporne, optimističan je Marko (25) koji studira u Zagrebu.

Ponuda/potražnja

U akademskoj godini 2021./2022. Geodetski fakultet u Zagrebu će upisati 102 brucoša (95 hrvatskih i EU državljana, 5 stranih državljana, 2 pripadnika hrvatske manjine i Hrvata iseljenika). Iako se ne radi o malom broju studenata, i dalje nije došlo do hiperprodukcije kao što je slučaj s ekonomijom.

Ono što je bitno naglasiti isto tako je da je u pitanju fakultet na kojem je praksa jako bitna. U posljednje vrijeme terenska nastava nije bila moguća, ali kako nam je rekao naš sugovornik, čak se i ona održavala.

– Geodezija je ispunila sva moja očekivanja s obzirom na to da sam očekivao da će biti teško. Zanimljiv mi je taj spoj ureda i terena koji me je upravo i ponukao da upišem taj faks. Geodezija ima dobar dio nastave na terenu koji je krucijalan da se shvati kako instrumenti funkcioniraju. Takve stvari se nikad ne bi mogle naučiti samo teoretski, te ne bi bilo zgoreg da bude još vise terenske nastave. Smatram da će geodeti uvijek biti traženi, jer uvijek ima prodaje, kupovine, nasljeđivanja i drugih oblika razmjene imovine. Shodno tome, pronalazak posla ne bi trebao biti problem, rekao nam je Bruno (20) koji studira u Zagrebu.

Iako odabir fakulteta ne bi trebao ovisiti o tome hoće li se uspjeti pronaći posao ili ne, sasvim sigurno je poželjno upisati perspektivan fakultet s kojim neće biti problem pronaći posao nakon diplome. Ako je vjerovati našim sugovornicima, geodezija je upravo jedan od takvih fakulteta!

Izdvojeni članak

Pitali smo studente građevine: Kako se snalaze na fakultetima i jesu li isti dobro koncipirani?

Naše tekstove o iskustvima studenata građevine možete pročitati ovdje, a studentata arhitekture ovdje.

Studenti geodezije o svom fakultetu: ‘Geodezija je ispunila sva moja očekivanja’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap