Pretraga

Objavljen natječaj za zadnju fazu obnove Gradske vijećnice u Šibeniku

A- A+

Grad Šibenik raspisao je javnu nabavu za radove i opremu četvrte fazu obnove Gradske vijećnice, preslike renesansne građevine iz 16. stoljeća. Investicija je to vrijedna 217 tisuća eura.

gradska vijećnica Šibenik

gradska vijećnica Šibenik | foto: Grad Šibenik

Zgrada gradske vijećnice u Šibeniku, poznata i kao Gradska loža, obnovljeni je stari renesansni objekt iz prve polovine 16. stoljeća koji je srušen u Drugom svjetskom ratu. S katedralom sv. Jakova urbanistički zatvara i usklađuje središnju gradsku točku Šibenika – Trg Republike Hrvatske.

U završnoj fazi, na koju se odnosi natječaj, obuhvaća brušenje i čišćenje kamenog opločenja, kamene ploče stubišta i kamene ploče obloga zida unutar objekta. Također, četvrta faza podrazumijeva postavljanje multimedije, bežične mreže, UPS i druge informacijsko-komunikacijska oprema. Kao i postavljanje modularnog stepenastog podesta za auditorij, te opremanje auditorija. Sve u skladu s konzervatorskim smjernicama.

Splitska firma Deltron d.o.o. odradila je prvu i treću fazu obnove, a drniški Konsa d.o.o. drugu fazu. Izvođač završne, četvrte faze znat će se po okončanju postupka javne nabave koji ima rok za dostavu ponuda 1. rujna 2023. godine.

Izdvojeni članak

Završena sanacija i restauracija zvonika u Dioklecijanovoj palači vrijedna 800 tisuća kuna

Najveći dio posla obavljen

U prve tri faze obnove sanirano je krovište zgrade koje je prokišnjavalo uslijed dotrajalosti dijelova konstrukcije i oštećenih crjepova. Posljedično su zidovi bili oštećeni vlagom, pa su i oni sanirani. Također je cijelo krovište toplinski izolirano kamenom vunom, zamijenjen je sustav grijanja i hlađenja, te  dio elektroinstalacija. Ugrađen je novi i sustav za ventilaciju.

Stolarskim radovima je zamijenjena cijela višedijelna stakleno-drvene stijene duž prvog kata ukupne površine 125 kvadrata. Obavljeni su i brojni završni građevinski radovi, izrađena nova vanjska drvena vrata, te unutarnja jednokrilna i dvokrilna vrata. Konstruirane su i unutarnje ostakljene stijene.

Lakše do financiranja u fazne radove

– Fazni radovi duže traju i kompliciranija je procedura, no zato osvajamo veće sufinanciranje, odnosno manje opterećujemo gradski proračun, stoga možemo raditi više projekata istovremeno. Za Gradsku vijećnicu smo do sad ostvarili bespovratno sufinanciranje u iznosu 45 %, odnosno doslovno smo na svaki euro iz gradskog proračuna pronašli po euro iz drugih, vanjskih, izvora financiranja, kaže zamjenik šibenskog gradonačelnika, kaže Danijel Mileta.

Naime, trima prijavama na Pozive za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara Ministarstva kulture, Grad Šibenik je za obnovu Gradske vijećnice dobio ukupno 170,5 tisuća eura. Ukupna vrijednost radova iznosi 370 tisuća eura.

Šibenik dobiva novu gradsku četvrt na 22 hektara zemljišta uz more, pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap