Pretraga

Šibenik dobiva novu gradsku četvrt na 22 hektara zemljišta uz more

A- A+

Projekt ‘Batižele’ predstavlja urbanu regeneraciju prostora nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura u blizini povijesne jezgre Šibenika. Obuhvatiti će stambene zgrade, poslovne, javne i turističke sadržaje.

Šibenik

Šibenik | foto: Grad Šibenik

Na prostoru nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura niknut će nova gradska četvrt na 22 hektara zemljišta uz more, u blizini povijesne jezgre Šibenika. Gradit će se stambeno-poslovni, javni i turistički sadržaji.

Projekt ‘Batižele’ predstavljen je na investicijskom sajmu Adriatic Expo – Real Estate & Property Exhibition u Opatiji u sklopu kojega Grad Šibenik i tvrtka Batižele d.o.o. traže ulagače.

Pripremu dokumentacije za razvojni projekt financira Europska banka za obnovu i razvoj, a uskoro slijedi raspisivanje međunarodnog natječaja za ulagače u novu šibensku četvrt. Po raspisivanju natječaja koji će prethodno biti predstavljen Gradskom vijeću Grada Šibenika, u prvom krugu pozivaju se zainteresirani investitori da dostave svoje iskaze interesa i potvrde svoju kvalificiranost.

Idejno rješenje mora biti održivo i podržavati javne vrijednosti

Nina Kursar, direktorica društva Batižele d.o.o. rekla je da je postupak odabira investitora predviđen u dva koraka.

– Odabrani ponuditelji imat će prilike u drugom krugu dostaviti svoje ponude prema jasno utvrđenim evaluacijskim kriterijima, a koji moraju obuhvaćati, uz ostale detalje, i okvirni plan razvoja lokacije. Odabir ponuditelja u oba koraka bit će temeljen na kriterijima koji se uobičajeni u međunarodnoj praksi odabira investitora. Važno nam je odabrati ponuditelja čiji projekt predviđa najviše koristi za grad i njegove stanovnike, a da je istovremeno održiv, pouzdan, provjeren i financijski stabilan. Budući da se  projektom namjerava osigurati i dio javnih sadržaja,  pri odabiru investitora dodatne bodove ostvarit će oni prijedlozi koji imaju višu razinu javne vrijednosti, kaže Kursar.

Po okončanju natječaja, odabrani investitor i tvrtka Batižele d.o.o.  potpisat će  Ugovor o partnerstvu. Nakon toga slijedi izrada prijedloga Urbanističkog plana uređenja područja.

Novi stanovi, sadržaji i radna mjesta

Batižele su jedinstven projekt za Republiku Hrvatsku, koja je i u vlasničkoj strukturi projekta. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Centar za restrukturiranje i prodaju te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  izravno su uključeni u pripremu projekta te zajedno s konzultantskim timovima, pružaju kontinuiranu podršku njegovoj realizaciji.

Izdvojeni članak

Otvorena izložba studentskih radova: ‘Šibenik – planiranje razvoja grada’

Projekt predstavlja urbanu regeneraciju prostora, te je, kako se moglo čuti, iznimno vrijedan za budućnost  Šibenika kroz više segmenata. Naime, ovo ulaganje trebalo bi otvori nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa. Zbog čega će upravo dobrobit Šibenčana, Grada Šibenika kao cjeline i pripadajućeg akvatorija, pri realizaciji biti prioritet. Stoga iz Grada Šibenika ističu kako se od investitora očekuju standardi gradnje i dizajna javnog prostora u skladu s hrvatskim zakonodavstvom, kao i da u realizaciji projekta postignu standardi zelene i održive gradnje.

– Na projektu Batižele radimo  već niz godina, što je za projekte poput ovog, i uobičajeno u europskoj i svjetskoj praksi. Prvo je bilo potrebno pravno regulirati status prethodnog pravnog subjekta, a potom novog u društvo kakvo danas poznajemo. Obzirom da se radi o prostoru koji je prethodno korišten u industrijske svrhe, odnosno proizvodnju elektroda i ferolegura, u razdoblju od 10-15 godina poduzet je niz radnji vezanih za provjeru i analizu stanja zemljišta, kao i mora te morskog sedimenta kako bi se dobile kvalitetne informacije, a sve s ciljem smanjenja potencijalnog rizika. Uskoro očekujemo ažurirano izvješće o stanju zemljišta, mora i morskog sedimenta na lokaciji, a koje je izrađeno prema međunarodnim standardima i metodologiji uzorkovanja, obrade i analize dobivenih vrijednosti, objašnjava pak šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Novi stambeni prostori gradit će se i na Hvaru, o čemu je riječ doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap