Pretraga

Otvorena izložba studentskih radova: ‘Šibenik – planiranje razvoja grada’

A- A+

U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku održana je izložba studentskih radova s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom ‘Šibenik – planiranje razvoja grada’. Predstavljeni su studentski radovi, ideje i vizije mogućeg razvoja Šibenika te urbane preobrazbe užeg područja, a izložba ostaje otvorena do 29. siječnja.

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku, foto: Visual Hunt; marcoverch

Šibenski gradonačelnik Željko Burić prilikom otvaranja izložbe istaknuo je kako je suradnja Sveučilišta i lokalne zajednice jedan od poželjnih modela edukacije studenata. Rekao je kako je planiranje majka razvoja svake urbane sredine. Primijetio je kako je komercijalna gradnja, posebice na obali, nadvladala ugodnost življenja, u prvom redu domicilnog stanovništva. Zaključio je to potrebno promijeniti.

– Drago mi je da se u Šibeniku dogodila ova radionica jer će se u našem gradu uskoro dogoditi vrlo intenzivne stvari. Raspisat će se obvezujući natječaj za revitalizaciju nekadašnje zone TEF-a, odnosno 22 hektara priobalne zone, a što je još značajnije za arhitektonske ideje, taj prostor je u kontaktu sa starom gradskom jezgrom, rekao je gradonačelnik Burić.

Najavio je i revitalizaciju projekta Drage, kao i revitalizaciju napuštenih vojnih objekata u gradu Šibeniku – prvenstveno vojarnu Bribirskih knezova. Sjetio se da je slična priča već postojala s projektom TEF-a, kada je bio raspisan međunarodni natječaj za mlade arhitekte pod nazivom Europan. Podsjetio je da je u istom prostoru bila organizirana izložba, jer su htjeli vidjeti ideje mladih arhitekata.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor od 44,7 milijuna kuna: Lučka uprava Šibenik dobit će novi terminal

Planska projekcija

Planska projekcija odnosi se na razdoblje od 20 do 30 godina, a područje promišljanja vizije prostornog razvoja obuhvaćalo je područje jedinice lokalne samouprave, Grad Šibenik, fokusirajući se prvenstveno na središnje naselje Šibenik te okolna naselja Brodaricu, Dubravu i Zaton.

Izložba je produkt suradnje Grada Šibenika, Šibensko-kninske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su ostvarili kooperaciju u organizaciji i provedbi dijela nastave na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma tijekom akademske godine 2021./2022.

U sklopu provedbe vježbovnih kolegija za studente Arhitektonskog fakulteta je organiziran obilazak Šibenika na kojem su sudjelovali voditelji prof. dr. sc. Tihomir Jukić, prof. dr. sc. Krunoslav Šmit, izv. prof. dr. sc. Sanja Gašparović, prof. dr. sc. Nenad Lipovac, uz podršku asistentica Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Kristine Perkov i Ane Sopine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako će izgledati novi sportski centar u Šibeniku!

Obilazak terena

Obilazak terena organiziran je uz stručno vodstvo Damira Lučeva, ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije, dr. sc. Sanje Slavice Matešić, pročelnice Upravnog odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije, Josipa Pavića, djelatnika Javne ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Madlene Roše Dulibić, pročelnice Upravnog odjel za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika, te predstavnike Društva arhitekata Šibenik.

Obilazak terena je uključivao posjet Tvrđavi Barone, poluotoku Kuline, uvali Vrnaža, vojarni Ante Jonića, Centru za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut, vojarni Bribirski Knezovi, te obilasku povijesne gradske jezgre. Terenskoj nastavi prethodila su i stručna predavanja na Arhitektonskom fakultetu.

Kako je naglašeno, studenti nisu sagledavali samo prostor, već i društvene, kao i gospodarske promjene gradskog središta te sve što je potrebno za budući kvalitetni život u tom području. Posebna pažnja posvećena je planiranju i oblikovanju javnih otvorenih površina koje u funkciji obnove gradskog središta doprinose trajnoj ekološkoj i mikroklimatskoj kvaliteti područja.

Copy link
Powered by Social Snap