Pretraga

Završena sanacija i restauracija zvonika u Dioklecijanovoj palači vrijedna 800 tisuća kuna

A- A+

Završeni su radovi u sklopu projekta obnove Željeznih vrata koji su obuhvaćali konstruktivnu sanaciju i restauraciju na zvoniku crkve Gospe od Zvonika. Radi se o drugoj fazi, a svi radovi trebali bi biti dovršeni najkasnije do 2028. godine.

Zvonik crkve Gospe od Zvonika u Splitu | Foto: Grad Split

U sklopu projekta obnove Željeznih vrata Dioklecijanove palače, koje provodi Hrvatski restauratorski zavod, završena je druga faza radova koja je obuhvaćala konstruktivnu sanaciju i restauratorske radove na zvoniku crkve Gospe od Zvonika. Integralna obnova cjelokupnog sklopa Željeznih vrata predviđa četiri faze, pri čemu bi svaka faza trajala između jedne i dvije godine. Ugrubo rečeno, svi radovi trebali bi biti dovršeni najkasnije do 2028. godine.

Za radove u drugoj fazi izdvojeno je ukupno 800.000,00 kuna. Financijska sredstva za projekt osiguravaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Split. Radovi se nastavljaju i u narednim godinama, prema dogovorenoj dinamici, do dovršetka obnove kamene strukture cijelog propugnakula (lat. propugnaculum – termin koji se odnosi na obrambeno dvorište koje se nalazi unutar fortifikacijskog objekta).

Treća faza istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova obuhvatit će vanjski dio zapadnog zida propugnakula, unutrašnji luk, potom međuprostor, kao i južni unutrašnji dio zida propugnakula. I konačno slijedi ona finalna, četvrta faza radova, a koja se odnosi na vanjski južni luk ulice, sjeverni luk ulice, fasadu sakristije te ulazni luk prema stubištu.

Zvonik crkve Gospe od Zvonika u Splitu | Foto: Grad Split

Radi se o zaštićenom kulturnom dobru

Prema Registru kulturnih dobara, crkvica je podignuta u šestom stoljeću u stražarskom hodniku iznad Željeznih vrata Dioklecijanove palače, prvotno posvećena sv. Teodoru. U 11. stoljeću unutrašnjost je podijeljena u tri traveja presvođena križnim svodom, a nad središnjim je travejem podignut ranoromanički zvonik, najstariji sačuvani na hrvatskoj obali Jadrana. Iz istog su razdoblja ulomci oltarne pregrade s natpisom koji spominje gradskog priora Firmina i njegovu prvu i drugu ženu, Magi i Bitu, kao donatore. Ikona Gospe od zvonika iz 13. stoljeća po kojoj je crkva dobila današnje ime, čuva se u riznici splitske katedrale. Do crkvice vode visoke vanjske stube kojima su se penjale Splićanke zavjetujući se pred porod. Danas nema vjersku funkciju, a nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara.

Željezna vrata u Splitu | Foto: Hrvatski restauratorski zavod

 

Završena sanacija i restauracija zvonika u Dioklecijanovoj palači vrijedna 800 tisuća kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap