Pretraga

Obnovljena je poslovna zgrada Podravke: Radovi vrijedni više od 100 milijuna kuna

A- A+

Svečano je otvorena obnovljena poslovna zgrada Podravke, gdje su radovi vrijedni više od 100 milijuna kuna, trajali 11 mjeseci. Na otvaranju je bio prisutan i gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić.

Obnovljena zgrada Podravke, foto: Grad Koprivnica

Ovo je prva cjelovita obnova zgrade od 1979. godine kada je izgrađena. Obnova je uključivala informatičku i energetsku rekonstrukciju te ukupnu modernizaciju zahvaljujući kojoj će se značajno poboljšati uvjeti rada zaposlenika i smanjiti potrošnja energije.

Cjelovitom obnovom u zgradi broj radnih mjesta s dosadašnjih 521 povećan je na 586, a energetski razred s dosadašnje razine D podignut na razinu A. Zahvaljujući energetskoj obnovi, potrošanja energije za grijanje smanjit će se za oko 82 posto, što je osobito značajno u okolnostima ogromnog rasta troškova energije.

Radovi na zgradi završeni su u predviđenim rokovima i u okviru planiranog budžeta, usprkos brojnim izazovima poput rasta cijena i problema s isporukom materijala, posebno nakon početka rata u Ukrajini. U obnovu i modernizaciju uloženo je 104,5 milijuna kuna, što uključuje obnovu i modernizaciju gotovo 12,5 tisuća kvadrata unutarnjih prostora te parkiralište i okoliš.

Projektiranje i dizajn obnovljene zgrade potpisuje Forma Biro, odnosno autor arhitektonskog rješenja Zdravko Sarapa. Glavni izvođač radova bila je tvrtka Radnik s podizvođačima – tvrtkama Ligo Grupa, Energos i Tromont, kao i pedesetak drugih podizvođača, dok su Sobočan i Tvin opremili interijer. Stručni nadzor provela je tvrtka Gark konzalting.

Izdvojeni članak

NEXE grupa otvorila novu betonaru pored Koprivnice: Investicija preko 4 milijuna kuna

Uvjeti rada u zgradi, kao i razina sigurnosti, sada su značajno poboljšani u svim aspektima – ugradnjom novog sustava grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije koja nije postojala prije obnove, elektroenergetske mreže, zamjenom vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, unapređenjem sustava dojave požara, kao i modernizacijom informatičko-komunikacijske infrastrukture.

– Dovršetkom obnove poslovne zgrade završili smo najveći dio investicija vezanih uz poboljšanje uvjeta rada svih radnika u Podravki. Posebno smo zadovoljni što ovo nije jedina ovogodišnja investicija u unapređenje radnih uvjeta. Tijekom proljeća instalirana je i klimatizacija u pet naših tvornica u Koprivnici i Varaždinu, čime su omogućeni primjereni uvjeti rada tijekom ljetnih vrućina. Obnovom poslovne zgrade omogućene su značajne uštede u potrošnji energije, unaprijeđena je sigurnost radnika i stvoreni uvjeti za suvremeno korištenje informatičke tehnologije. U narednim mjesecima dovršit ćemo i obnovu preostalih poslovnih prostora Podravke u Koprivnici, rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, prilikom simboličnog otvaranja obnovljene zgrade.

Inovativnost kao trajna odrednica

Dalić je isto tako rekla kako je jedna od novih umjetničkih instalacija posvećena Zlati Bartl koja je vodila tim čija je inovacija postavila temelje današnje Podravke. Istaknula je kako inovativnost ostaje trajna odrednica njihovog poslovanja jer je upravo ona jamac uspješnosti Podravke i u narednim desetljećima.

– U obnovi i modernizaciji poslovne zgrade vodili smo računa da sačuvamo sve elemente koji svjedoče o prethodnim razdobljima u povijesti kompanije. Očuvane su sve umjetnine koje su bile ugrađene u zgradu, kao svjedočanstvo snažne povezanosti Podravke i prepoznatljive tradicije podravske naivne umjetnosti. Tu vezu nastavljamo njegovati, što potvrđuju i nove umjetnine unutar obnovljene zgrade i oko nje u kojima se isprepliću prošlo i buduće vrijeme, poručila je Dalić.

Autor multimedijske instalacije posvećene Zlati Bartl u ulaznom prostoru Podravkine poslovne zgrade jest Zlatko Kauzlarić Atač. On je autor i prepoznatljive Podravkine žlice te zaslužan za likovne intervencije u zgradi i oko nje, koje su sačuvane i u obnovi. Na ulazu u Podravkinu poslovnu zgradu postavljeno je i spomen-obilježje poginulim braniteljima Podravke koje je također rad Zlatka Kauzlarića Atača.

Osim njegovim djelima, obnovljena zgrada i prostor oko nje obogaćeni su još jednim vrijednim i atraktivnim umjetničkim djelom – skulpturom ‘Začin života’ u obliku velikog srca, ujedno simbola Podravke. Impozantno srce visoko četiri metra svojim su kolegama i sugrađanima ‘razotkrili’ Podravkini zaposlenici Iva Zvonar i Zlatko Varga.

Nova skulptura

Nova skulptura u obliku srca djelo je jednog od najuspješnijih hrvatskih kipara mlađe generacije Nikole Vudraga čija se djela prodaju u vodećim galerijama diljem svijeta i dio su prestižnih kolekcija umjetnina.

Izdvojeni članak

Velika ulaganja u željezničku infrastrukturu: Kako napreduju radovi na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica?

– Vodeći se idejom zaštitnog znaka Podravke, puna strana srca simbolizira ispunjenih 75 godina postojanja, čvrste stabilne industrije i predanosti generacija koje su gradile sada već neizostavni dio Podravine. Konstrukcijska transparentna strana simbolizira pak obnovu, nove gradnje, generacije koje dolaze i nove epohe koja tek predstoji divu hrvatske prehrambene industrije, pojasnio je Nikola Vudrag.

Vudrag je također rekao kako je skulptura ‘Začin života’ izrađena od cor-ten čelika, koji u kontaktu sa zrakom stvara jedinstvenu žarko crvenu boju, a stabilna oksidacija štiti je od atmosferilija i omogućava da kroz godine bude sve ljepša i punija živopisnih šara. Na postavljanju nove skulpture je bio i Zlatko Kauzlarić Atač.

– Podravka oduvijek cijeni umjetnost i pomaže razvoju kulture lokalne zajednice, pri čemu je posebno važna podrška mladim lokalnim autorima. Suradnja s Nikolom Vudragom na izradi nove skulpture koja dodatno oplemenjuje prostor oko zgrade, a onda i središte Koprivnice, pokazuje da Podravka uz čuvanje tradicije uspješno ide ukorak sa suvremenim trendovima, što je jedini način da trajete i ostanete uspješni dugi niz godina, rekao je Atač.

Copy link
Powered by Social Snap