Pretraga

Održan još jedan ADRIATECH: Predstavljene 34 inovacije u građevinarstvu

A- A+

Na Građevinskom fakultetu Rijeka u nedjelju je otvoren 6. ADRIATECH u organizaciji Saveza udruga inovatora Rijeke. Na izložbi su predstavljene 34 inovacije inovatora i inovativnih tvrtki, zagrebačkog, osječkog i riječkog građevinskog fakulteta te inovacije iz Irana i Srbije.

Danas kada je energetska kriza pred vratima, sva pažnja je usmjerena na nove energetski štedljive tehnologije, inovacije koje idu u pravcu zelene gradnje i obnovljivih izvora energije. U isto vrijeme, građevinska industrija postaje sve kompetitivnija i pod pritiskom smanjenja troškova gradnje.

Primjena računalnih tehnologija odavno je prisutna u građevinarstvu, roboti, senzori, 3D printanje, ‘pametni’ materijali, sve to je produkt nekih inovacija, a Rijeka je bilo odlično mjesto za utvrditi gdje je trenutno hrvatsko inovatorstvo u građevinarstvu. Na samom početku izložbenog događanja održan je Inovacijski forum ‘Inovacije u građevinarstvu’, koji su organizirali Hrvatska zajednica inovatora Zagreb i Građevinski fakultet u Rijeci.

Izdvojeni članak

Izabran pobjednik natječaja: Poznato kako će izgledati Znanstveno-inovacijski centar u Splitu

Uz pozdravne riječi predsjednika Hrvatske zajednice inovatora prof.dr. Miljenka Šimprage i dekana Građevinskog fakulteta u Rijeci prof.dr. Mladen Bulića, na forumu se govorilo o tehnološkim inovacijama i transferu znanja – prilike i izazovi primjene kompetencija znanstvene zajednice (dr. Boris Golob, STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i Znanstveno-istraživačkim i razvojnim projektima Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv.prof.dr. Ana Baričević).

Govorilo se i o zgradama gotovo nulte energije proizvedene na industrijski način (mr. Ivan Palijan, Palijan d.o.o. Zagreb). Dan je i prikaz Sveučilišta u Rijeci kao središte potencijala regionalnog inovacijskog ekosustava (prof.dr. Saša Zelenika prorektor za strateške projekte riječkog sveučilišta).

Cilj izložbe

Osnovni cilj izložbe je približiti inovacije akademskoj zajednici. U svim europskim dokumentima, povezuju se istraživanja i inovacije te razrađuje trokut znanja između obrazovanja, istraživanja i inovacija, što čini temelj za postizanje sinergijskih učinaka ulaganja u znanost i inovacije iz nacionalnih, regionalnih i međunarodnih fondova.

Ulaganja u znanost i inovacije, pa onda i u transfer tehnologije će omogućiti da javna hrvatska sveučilišta postanu međunarodno kompetitivna, odnosno, sveučilišta koja stvaraju novu znanstvenu, društvenu, kulturnu i gospodarsku vrijednost. Interakcijski mehanizam kojim se ovo može ostvariti su zajednički istraživački projekti u kojem surađuju javna sveučilišta i gospodarstvo, ponovljeno je nekoliko puta na ADRITECH-u.

Izdvojeni članak

Inovacija kakva se rijetko viđa u Hrvata: Ovako se gradio Pelješki tunel

Izložba se održava od 24. do 28. listopada 2022. uz financijsku potporu Primorsko-goranske županije, a suorganizatori su Hrvatska zajednica inovatora Zagreb, Udruga građevinskih fakulteta Hrvatske Zagreb, Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Građevinski fakultet u Rijeci, uz podršku Centra za inovacije i transfer tehnologije Rijeka.

Copy link
Powered by Social Snap