Pretraga

Inovacija kakva se rijetko viđa u Hrvata: Ovako se gradio Pelješki tunel

A- A+

Termo San d.o.o. je tvrtka osnovana 2016. godine u Splitu. Njihova osnovna djelatnost su specijalizirani radovi u graditeljstvu vezani uz zaštitu objekata od vode, hladnoće i topline kroz izvođenje hidro i termo izolaterskih radova na objektima niskogradnje i visokogradnje.

Niki Matulić, vlasnik tvrtke Termo San / foto: Privatna arhiva

Tvrtka je bazirana na radove po cijeloj Hrvatskoj, trenutno imaju ured u Zagrebu i Splitu te broje 40 stalno zaposlenih, a ovisno o projektima uzimaju i sezonske radnike na gradilištu. Do sada su realizirali veliki broj projekata na području Hrvatske i susjednih zemalja što ih stavlja u poziciju jedne od vodećih tvrtki u izvođenju izolacijskih radova. S vlasnikom tvrtke Nikijem Matulićem i njegovim timom pričali smo o značaju iste, ali i o značaju same hidroizolacije.

– Ponosni smo na svaki pa i onaj najmanji projekt, ali neki od izazovnijih, ali i jako uspješnih projekata su definitivno dva projekta koje smo završili u ovoj godini. Prvi je Pelješki tunel koji je uključivao kompletnu hidroizolaciju tunela Debeli Brijeg i tunela Kamenice. Naime, ovaj je projekt specifičan po tome što je uključivao izolatersku skelu pomoću koje je izoliran tunel Debeli Brijeg dugačak 2.5 km. Drugi uspješan projekt bio je hidroizolacija hotela View u Postirama na otoku Braču. Projekt je obuhvatio kompletnu izolaciju, kažu nam u Termo Sanu.

Mali ili veliki klijenti, svi ste dobrodošli!

Što se klijenata tiče, važno je napomenuti da nisu orijentirani isključivo na velike projekte, već ih može angažirati bilo tko kome trebaju hidroizolaterske usluge. Bilo da se radi o hotelu ili obiteljskoj kući, Termo San svim klijentima pristupa jednako kvalitetno uz poštivanje svih ugovorenih rokova.

– Svakako trenutno radimo veće projekte koji uključuju mostove, tunele, hotele, škole i ostale državne ili gradske institucije, no javiti nam se može svatko, bilo fizička ili pravna osoba, ističu u Termo Sanu.

Izdvojeni članak

Sika – Svojim tehnologijama doprinijeli gradnji Pelješkog mosta, a to nije njihov jedini veliki projekt

Vrlo rijedak trend u RH, no Termo San uveo ovu inovaciju

Većina firmi koja se bavi hidroizolaterskim radovima na razini na kojoj se bavi i Termo San radi po sličnom principu, no ono što ih izdvaja je definitivno projekt iz 2021. koji su već spomenuli, a to je Pelješki tunel. Naime, na tom su projektu koristili izolatersku skelu pomoću koje je hidroizoliran tunel Debeli brijeg koji je dugačak 2.5 km.

– U fazi izrade hidroizolacije željeli smo olakšati proces i prilagoditi ga europskim standardima pa smo sukladno tome naručili sofisticiranu robotsku skelu s kojom smo radili na sedamstotom metru tunela. SAFI skela nam je olakšala mnogobrojne izazove u tunelu čija je podloga bila s velikim brojem odvala i do 2 metara oscilacije od projektiranog profila tunela. Dakle korištenje izolaterske SAFI skele je trend koji je vrlo rijedak u Hrvatskoj, a mi smo ga isprobali ove godine i pokazao se kao vrlo uspješan, objasnili su nam u Termo Sanu.

Ne umanjujte značaj hidroizolacije

Ono što bi voljeli posebno naglasiti u Termo Sanu je važnost hidroizolacije svakog objekta. Naime, kroz godine iskustva primijetili su da se tijekom izvođenja građevinskih radova hidroizolacija često stavlja u drugi plan radi rokova od strane izvođača te se sukladno tome ne može ni napraviti kvalitetno.

– Osim što svaki objekt treba imati kvalitetne temelje kako bi bio siguran za život ili boravak u njemu važno je da bude i kvalitetno hidroizoliran kako ne bi došlo do vodopropusnosti i vlage koja sa sobom nosi niz posljedica kao što su gljivice i plijesan. Važna stavka koji mnogi ne znaju je ta da se posljedice nekvalitetne hidroizolacije skupo naplaćuju i sanacija može biti vrlo zahtjevna, objašnjavaju nam stručnjaci Termo Sana.

Ukratko, svima bi savjetovali da uvijek biraju kvalitetnu hidroizolaciju, kvalitetne materijale i stručnjake s položenim izolaterskim certifikatima.

Copy link
Powered by Social Snap