Pretraga

Održana sjednica Gradske skupštine: Najavljena izgradnja novog podvožnjaka na zapadu Zagreba

A- A+

Održana je 14. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba, na kojoj se većinom govorila o problemu upravljanju otpada, ali su se spomenule i druge dvije bitne teme. Najavljeno je da će se uskoro krenuti u izgradnju novog podvožnjaka na zapadu grada, a izglasan je i Prijedlog provedbenog programa mjera postupanja s materijalom od uklanjanja i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove.

Gradska skupština: Predstavljanje Programa cjelovite obnove povijesne jezgre Zagreba | foto: Grad Zagreb

Na Gradskoj skupštini je danas postavljeno pitanje kada će se krenuti u izgradnju novog podvožnjaka na zapadu grada, koji bi itekako olakšao prometnu situaciju u Zagrebu. Na pitanje je odgovorio Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

Pročelnik Bilić je objasnio kako je 21. lipnja otvoren natječaj za projektiranje projekte dokumentacije, na koji je pristiglo pet ponuda i koje se sada analiziraju i obrađuju, pa nas krajem srpnja očekuje odluka o odabiru projektanta. Ukoliko ne bude žalbi, u rujnu 2022. godine se očekuje i ugovor za izradu projektne dokumentacije. Projektant ima kratak rok za izradbu same dokumentacije, a uzimajući u obzir i da se trenutno rješavaju imovinsko-pravni problemi, očekuje se da će na ljeto 2023. godine biti osigurana i građevinska dozvola.

Tada bi se trebalo krenuti u raspis natječaja za izvođenje građevinskih radova, koji bi trebali trajati između devet i dvanaest mjeseci. Mogući rok za početak izvođenja radova je na proljeće 2024. godine, što znači da bi podvožnjak, ako sve bude išlo po planu, mogao biti izgrađen najranije 2025. godine. Kao što smo već i spomenuli, istovremeno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Podvožnjak će se graditi na 66 tisuća metra kvadratnih, od kojih još treba riješiti 57 čestica, točnije 13.166 kvadrata.

Izdvojeni članak

[FOTO] Za rubriku vjerovali ili ne: Pogledajte kako je uređen novi ‘podvožnjak’ na zapadu Zagreba

Građevni otpad nastao u postupku obnove

Osim toga, druga točka sjednice je bilo i izglasavanje Prijedloga provedbenog programa mjera postupanja s materijalom od uklanjanja i građevnim otpadom nastalim u postupku obnove zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba. Predlagatelj točke je bio Gradonačelnik Grada Zagreba, a prijedlog je prihvaćen s 26 glasova za, 9 protiv i 4 suzdržana.

Otpad će se odlagati na privremenom skladištu koje će se nalaziti u Resniku i na Žitnjaku, a skladištem će upravljati Podružnica Čistoća. Na lokaciju privremenog skladišta dozvoljeno je skladištenje materijala od uklanjanja, a skladištenje opasnog i neopasnog otpada nije dopušteno. Prijedlog možete pročitati u cijelosti u nastavku teksta.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap