Pretraga

Osijek dobio novu šetnicu i obaloutvrdu: Donjograđane se vratilo na Dravu

A- A+

Novoizgrađena šetnica i obaloutvrda otvorene su u nedjelju u osječkom Donjem gradu, čime je završen projekt vrijedan 35 milijuna kuna. Riječ je o dijelu projekta spajanja gornjogradske i donjogradske šetnice, ukupno vrijednog 100 milijuna kuna. Šetnicu su otvorili osječki gradonačelnik Ivan Radić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Nova šetnica i obaloutvrda Osijek, foto: Grad Osijek

Gradonačelnik Radić istaknuo je da je to jedan od najvećih kapitalnih projekata na osječkom području te da su sada završene dvije poddionice, a u tijeku je izgradnja treće, pa će se, nakon završetka izgradnje i spajanja šetnice, ispuniti želja brojnih Osječana. Rekao je kako se ovim projektom Donjograđane zapravo vratilo na Dravu – ovo je prostor izlaska rimske Murse na rijeku i mjesto prijelaza preko nje. U doba rimske Murske, ovdje se nalazio i most.

– Izuzetno mi je drago što otvaramo treću poddionicu osječke Promenade upravo na Dan Gradske četvrti, koji čestitam svim Donjograđankama i Donjograđanima. Ovo je zajednički projekt Hrvatskih voda i Grada Osijeka, uz podršku Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušićem. Svi možemo biti ponosni ovim što danas vidimo u Donjem gradu. Naravno, ne ulažemo samo u Donji grad nego i u sve ostale mjesne odbore i gradske četvrti, poručio je gradonačelnik Radić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić zaključio je kako je Osijek prepoznatljiv i jedinstven po svojoj šetnici, koja će, po završetku radova, prolaziti kroz cijeli grad.

Izdvojeni članak

[FOTO] Rušenje gradskih zidina u Osijeku su zahtijevali javnost i gradska uprava

– Čestitam i zahvaljujem gradonačelniku i direktoru Hrvatskih voda na susretljivosti i želji da zajednički napravimo nešto kvalitetno i radimo projekte koji su ne samo na dobrobit grada Osijeka nego cijele naše regije. Projekt je prekrasan i specifičan, brine i o zaštiti okoliša, a posađeno je više od 300 novih stabala samo na ovom dijelu. Šetnica uz biciklističku stazu i krasno uređenu obalu rijeke Drave daje potpuno novu vizuru grada Osijeka i stavlja ga među najljepše gradove Hrvatske i Europe, kazao je župan Ivan Anušić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodao je kako to nije samo šetnica, nego će, uz novu obaloutvrdu, pridonijeti boljoj obrani od poplava tog dijela grada. Izvijestio je da je tijekom radova obnovljena i kanalizacija.

– Osječani su dobili novu šetnicu 840 metara nove obaloutvrde gradskog tipa, a iduće godine očekujemo završetak radova i konačno spajanje šetnice Donjeg grada sa središtem Osijeka. Na takvim projektima se najbolje vidi zajedništvo Vlade te županijskih i gradskih vlasti, zaključio je Đuroković.

Ova je dionica inače druga od ukupno tri poddionice. Prva je poddionica između dva mosta (cestovnog i željezničkog) ranije završena, sada je završena i treća poddionica. U tijeku su radovi na drugoj poddionici, kod KBC-a Osijek, koji će ih spojiti, i koji bi trebali biti gotovi 2024. godine. Tada će se spojiti šetnicom Donji i Gornji grad u dužini od 6,5 kilometara.

Copy link
Powered by Social Snap