Pretraga

Otkriveno zločinačko udruženje, 26 osoba optuženo za nekretninsku prijevaru ‘tešku’ 2,3 milijuna eura

A- A+

USKOK podigao optužnicu protiv 26 osoba koje tereti da su sudjelovali u velikoj organiziranoj prevari s nekretninama u sklopu koje su vlasnike i njihove nasljednike oštetili za preko 2,3 milijuna eura. Sumnjiče se da su za gotovo 112.000 eura oštetili kupce kojima su lažno prodavali nekretnine, te da su neovlaštenim prisvajanjem nekretnina i njihovom prodajom pribavili ukupno preko 845.000 eura.

uhićena osoba | foto: Freepik/wirestock

uhićena osoba | foto: Freepik/wirestock

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 26 okrivljenika zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevare i pomaganja u prijevari u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja isprave i pomaganja u krivotvorenju isprave u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u prijevari te primanja i davanja mita.

Lažni nasljednici

Riječ je o skupini koju je navodno okupio prvooptuženi K.M. još u studenom 2019., a djelovala je do travnja prošle godine kada su mnogi uhićeni i pritvoreni, a protiv 26 osumnjičenih je pokrenuta istraga. Članovi skupine su, prema tvrdnjama Uskoka, najprije trebali pribavili podatke o preminulim osobama čije nasljedstvo nije raspodijeljeno ili o osobama koje iz drugih razloga nisu u mogućnosti štititi svoje pravne interese.

Potom su, u svrhu skrivanja nelegalnog načina stjecanja, prenosili vlasništvo nad nekretninama na članove udruženja i druge s njima povezane osobe. To su činili putem nevjerodostojne ugovorne dokumentacije i sklapanjem pravnih poslova među članovima udruženja i s drugim osobama koje su u tu svrhu angažirali. Također su pronalazili osobe koje su na temelju povjerenja u zemljišne knjige kupovale tako stečene nekretnine bez znanja o njihovom prethodnom nezakonitom stjecanju.

Izdvojeni članak

Prijevara teška više od 100 tisuća eura: Lažnim sporazumom osigurale založno pravo na nekretninama

Savjetovao ih specijaliziran odvjetnik

Uskok navodi da je organizator skupine u prostoru svoje zagrebačke tvrtke uspostavio sjedište zločinačkog udruženja. Tamo je radi pružanja pravnih savjeta i stvaranja privida legalnog poslovanja s nekretninama angažirao trećeokrivljenog da registrira i obavlja svoju odvjetničku djelatnost.

Odvjetnik je, sumnjaju tužitelji, pružao pravne savjete potrebne za ostvarenje opisanih ciljeva zločinačkog udruženja, iako je znao da njegovi savjeti služe nezakonitom pribavljanju vlasništva nad nekretninama. U jednom slučaju angažirali su ga i za pribavljanje posjeda nezakonito stečene nekretnine, navodi Uskok koji jednog člana skupine tereti i za izradu dokumentacije za uknjižbu vlasništva na nekretninama stečenim krivotvorenim ugovorima.

Dio osumnjičenih optužnica tereti za primanje i davanje mita. Među njima je i okrivljeni službenik zagrebačke policije koji je za 200 eura iz Informacijskog sustava MUP-a navodno dostavljao tražene podatke o osobama i vozilima.

Doznajte ovdje sve o lažnom agnetu za nekretnine koji je lažnu prodavao nekretnine u Istri.

Copy link
Powered by Social Snap