Pretraga

Ovi gradonačelnici i zamjenici dio su građevinskog sektora

A- A+

Na lokalnim izborima u nedjelju u Zagrebu je pobjedu odnio Tomislav Tomašević (Možemo), u Splitu Ivica Puljak (Centar), u Rijeci Marko Filipović (SDP) te u Osijeku Ivan Radić (HDZ). Ono što je nas zanimalo je tko od gradonačelnika, ali i njihovih zamjenika, ima dovoljno predznanja o građevinskom sektoru, što bi im svakako trebalo pomoći u budućem poslu.

Znate li tko od gradonačelnika, ali i njihovih zamjenika, ima dovoljno predznanja o građevinskom sektoru?

Luka Korlaet

Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo! za zamjenika je odabrao mladog zagrebačkog arhitekta Luku Korlaeta.

Luka Korlaet rođen je 1974. godine u Zagrebu. Diplomirao je, i doktorirao na temi stambenih politika, na Arhitektonskom fakultetu, gdje izvodi nastavu projektiranja stambenih zgrada, a aktivan je i kao ovlašteni projektant.

Korlaet, koji je ujedno i voditelj Možemo! radne grupe za stanovanje i urbanizam, je član Izvršnog odbora Društva arhitekata Zagreba te skupštine Udruženja hrvatskih arhitekata u mandatima 2009-13., a i aktivan je član skupštine Komore arhitekata te Nacionalnog odbora Europana.

Višegodišnji je suradnik na studiji Građevinskog fakulteta s temom procjene rizika od potresa u Zagrebu te koordinator izrade kataloga projekata tipskih zgrada Arhitektonskog fakulteta namijenjenih obnovi Sisačko-moslavačke županije.

Luka Korlaet | foto: Facebook Možemo!

Marko Filipović

Gradonačelnik Rijeke u sljedeće četiri godine bit će Marko Filipović, a radi se o inženjeru građevinarstva te članu Hrvatske gospodarske komore inženjera građevinarstva i Društva građevinskih inženjera. Do izbora za zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke bio je zaposlen kao nadzorni inženjer u Institutu IGH. Osim aktivnosti u raznim županijskim i gradskim odborima, od 2005. – 2009. bio je član Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, da bi 2009. postao gradski vijećnik te predsjednik Odbora za gospodarstvo i razvoj Gradskog vijeća Grada Rijeke.

U Forumu mladih SDP-a Hrvatske obnašao je dužnost međunarodnog tajnika od 2008. – 2010. Tijekom istog razdoblja bio je i član Nadzornog odbora International Union of Socialist Youth. U okviru političkog angažmana pohađao je mnoge međunarodne edukacijske i druge skupove te političke škole. Od 2012. član je Glavnog odbora SDP-a.

Foto: Marko Filipović; facebook

Ivan Radić

Ivan Radić iz redova HDZ-a novi je gradonačelnik Osijeka. Iza sebe ima završeni Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (VŠS – inženjer građevinarstva) i Ekonomski fakultet u Osijeku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (VSS – magistar ekonomije).

Foto: Ivan Radić; facebook

Ukoliko gledamo rezultate izbora u većim hrvatskim gradovima, uz Korlaeta i Filipovića, samo se još Radić može pohvaliti edukacijom vezanom uz građevinski sektor. Na koji će način i hoće li to primijeniti, ostaje nam vidjeti.

Copy link
Powered by Social Snap